Fredag 1 juli 2022

Sex amerikanare i Skaraborg för att hitta sina rötter

De amerikanska gästerna besökte på fredagen Hornborgasjön tillsammans med sina svenska värdar.
De amerikanska gästerna besökte på fredagen Hornborgasjön tillsammans med sina svenska värdar.

En delegation med sex stycken amerikanare från olika amerikanska delstater är på besök i Skaraborg för att hitta sina svenska rötter och för att besöka sevärdheter i Skaraborg.

Inom ramen för Skaraborg & Rockford USA samarbetet har under våren ett arbete pågått med att locka amerikanare att komma till Skaraborg för att söka sina svenska rötter.

Medel har beviljats för en förstudie från Skaraborgs kommunalförbund och arbetet för en ny resa 2018 har redan påbörjats.

Före avresan till Sverige fick de amerikanska deltagarna kontakt med en svensk släktforskare i Skaraborg som har bearbetat det släktmaterial de fått från deltagarna för att på plats i Sverige se om det finns platser och släktingar att besöka.

Hornborgasjön

Nu är de på plats. På fredagen besökte de Hornborgasjön.

-Jag har blivit väldigt bra omhändertagen och jag är överlycklig över att vara här. När jag läste information om resan var det just att det var i Skaraborg som resan skulle vara till som gjorde att jag blev intresserad för jag kände igen namnet Skaraborg från den tidigare släktforskning jag gjort. Blir det en resa till kommer jag gärna igen, säger deltagare Patty Miller från Kalifornien.

-Jag är jättenöjd med resan och jag har faktiskt få träffa släktingar som jag inte visste jag hade, helt otroligt, säger deltagare Beth Housing från Chicago området.

-Jättekul att vi fått sådant positivt gensvar på detta skräddarsydda respaket där våra släktforskare i Skaraborg verkligen har varit den avgörande faktorn, säger Linnea Bengtsson internationell affärsutvecklare åt Skaraborg i USA och en av projektledarna för resan.

  • Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar något just nu. Se datum för publicering ovan artikeln. Vid nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln publicerats.
  • Det medieetiska systemet
Läs mer