Torsdag 30 mars 2023

Dags för SLU:s populärvetenskapliga vecka

Om foder till djur och mat till människor, om hundars och hästars välfärd. Och vem vinner årets innovationspris? Det får man reda på under årets populärvetenskapliga vecka på Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, i Skara.

Måndag till fredag 27 september till 1 oktober är forskarna på plats för att berätta vad de gör.

– Smedjeveckan är en kombination mellan digitala och fysiska möten. Vi visar exempel från SLU:s verksamhet och forskning, säger Marie Andreasson, platschef vid SLU i Skara, i ett pressmeddelande.

Vissa möten, eller föreläsningar, kan vem som vill följa digitalt via Zoom, till exempel Hästdagen som tar upp ämnet hållbara hästar. Det förutsätter bra hästhållning och forskarna presenterar den senaste forskningen kring stallmiljö, beteendeproblem och magsår hos häst.

Andra träffar sker på plats, i Smedjan på SLU campus och på Naturbruksgymnasiet Uddetorp, de handlar om hur bakteriefloran ger osten unik identitet, vad vi kan göra för att öka andelen svenskt lamm i butik. Hur öka proteinutbyte och lönsamhet i vallen och grön biomassa som högvärdigt protein-, energifoder och till lantbrukets djur.

Dessutom kommer förre statsministern, Göran Persson, att dela ut pris till vinnaren av SLU Skara och Sparbanken Skaraborgs Innovationspris. Han är numera styrelseordförande i Swedbank.

  • Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar något just nu. Se datum för publicering ovan artikeln. Vid nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln publicerats.
  • Det medieetiska systemet