Fredag 20 juli 2018

Facebooktroll oroar politiker i Skara

Vem är Elisabet Henriksson som i flera år ingående kommenterat Skara-politiken? Personen finns överhuvudtaget inte. Det är ett exempel på nättroll som vill påverka vad som sker i Skara. Men vem ligger bakom?
Vem är Elisabet Henriksson som i flera år ingående kommenterat Skara-politiken? Personen finns överhuvudtaget inte. Det är ett exempel på nättroll som vill påverka vad som sker i Skara. Men vem ligger bakom?

Skaras oppositionsråd Ylva Pettersson (M) beskylls för att ligga bakom minst två fejkade profiler på Facebook. Själv tillbakavisar hon anklagelserna.
– Det känns extremt obehagligt, säger Ylva Pettersson

Vem är egentligen Elisabet Henriksson och Nicklas Svensson? För personerna existerar inte, ändå så är de mycket aktiva på Facebook (FB). Där kommenterar de båda ingående de politiska turerna i Skara kommun och hyllar förbehållslöst Ylva Pettersson i Skara.

Enligt anonyma källor är det i själva verket Ylva Pettersson själv eller någon annan i hennes närhet som utger sig för att vara någon annan. Oppositionsrådet själv säger sig inte alls känns till någon av de här profilerna.

– Det enda jag kan se är att man har delat något av mina inlägg, säger hon efter att ha gjort en snabb koll på sina egna FB-sidor.

På onsdagsförmiddagen fick lokala medier, politiker och tjänstemän ta del av en granskning som skickats in anonymt. Det handlar om en kartläggning av framförallt ovanstående två profiler som på Facebook gjort många och kritiska inlägg om bland annat granskningen av skolan och den politiska ledningen i skolan.

Något som inte har gått kommunalrådet Fredrik Nordström förbi. Han har känt till de båda profilerna under en längre tid.

– Dessa personer varit otroligt grova i sina angrepp vilket har fått oss att reagera. Det är obehagligt att får så kraftiga personangrepp för ett beslut som man har fattat. Det är ju en del av en politikers vardag tyvärr.

En granskning av de båda FB-profilerna, Elisabet Henriksson och Nicklas Svensson, visar att de båda har profilbilder tagna från Wikimedia och helt saknar vänner. Däremot har de båda tryckt på gillaknappen för Ylva Petterssons Oppositionsrådssida och att de, på bland annat påtidningen Sklts FB-sida, bedrivit en personkampanj för Ylva Pettersson.

Båda är mycket insatta i Skaras lokalpolitik, även historiskt sett. Något som kan tyckas besynnerligt då Elisabet Henriksson har uppgett att hon är från Stockholm, arbetar i Uppsala och har gått på gymnasiet i Västerås.

En närmare kontroll av uppgifterna på profilerna visar att de inte stämmer. Något som pekar på att det helt enkelt är falska profiler.

Fredrik Nordström säger att man har känt till profilerna och dess frekventa kommentarer under en längre tid medan Ylva Pettersson säger att hon inte alls känner igen dem. En förklaring till detta uppger Ylva Pettersson att hon inte läser kommentarsfälten Sklts Facebooksida.

– Den läser jag inte överhuvudtaget därför att där är det så mycket troll och otrevliga personpåhopp i kommentarsfälten. Det läser inte jag alls sen ett halvår tillbaka.

Men att det förekommer så kallade trollkonton är hon väl medveten om.

– Det är välkänt fenomen att det här förekommer. Det är en av anledningarna till att jag har skapat en egen politikersida där det är enkelt att kommunicera direkt med mig istället för att lyssna på ett konto som man inte vet vad det är. Man bör för det första kommunicera direkt med bekräftade sidor om man vill veta vad någon tycker.

På anklagelsen om att hon själv skulle ligga bakom profilerna förnekar Ylva Pettersson bestämt.

– Det är självklart inte jag själv som har gjort det, säger hon och fortsätter med att det är svårt att förhålla sig till anonyma källor. Jag tyckare snarare att det verkar som om någon annan har skapat fejkkonton för att skada mig eller för att skada moderaterna och som sen vänder sig till dig som anonym källa.

Har ni diskuterat möjligheten att de här profilerna är fejk?

– Vi har noterat att de ha väldigt få vänner och en liten koppling till Skara. Längre än så har vi inte gjort några efterforskningar.

Utvecklingen med anonyma trollkonton på Facebook oroar Fredrik Nordström.

– Det är jobbigt ibland att vara politiker om man har osynliga motståndare som inte kan eller vågar stå för sina uppfattningar.

Detta kan få konsekvenser den politiska debatten i framtiden.

– Det finns en risk att politiken censureras sig själv, att man inte vågar säga vad man tycker. Det finns en risk att man undviker att uttala sig. Och allt det skadar ju möjligheten att genomföra politik och granska politik.

Ylva Pettersson menar att någon är ute efter att skada henne eller moderaterna. Vad är din kommentar till det?

– Det får stå för Ylva den kommentaren.

Har detta förekommit tidigare?

– Nej detta är ett nytt fenomen men det här har pågått en längre tid.

Fredrik Nordström menar att det egentligen bara finns ett sätt att få slut på den här historien.

– Det enklaste vore om dessa personer, som eventuellt finns eller inte finns, bakom de här namnen, träder fram så är det här frågan ur världen. Annars blir det bara spekulationer.

  • Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar något just nu. Se datum för publicering ovan artikeln. Vid nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln publicerats.
  • Det medieetiska systemet
Läs mer