Bräcke diakoni försöker rädda den kaotiska vårdsituationen i Skara. Regionen vill lägga ner sin vårdcentral redan den sista april.
-Men vi kommer inte kunna starta en ny vårdcentral förrän tidigast i september, säger Bräcke Diakonis utvecklingschef Erik Andersson.
Därmed kan vårdcentralen Vilan tvingas ta hand om över 10 000 nya patienter.
Bräcke diakoni sitter i en rävsax. Orsakad av Västra Götalandsregionen. Det politiska beslutet att lägga ner Närhälsans vårdcentral tvingar Bräcke Diakoni att drastiskt lägga om sina planer.
På torsdag föreslår primärvårdsdirektör Marie-Louise Gefvert sin styrelse att lägga ner Närhälsans vårdcentral i Skara redan den 30 april. Orsaken är att personalen flyr vårdcentralen och att regionen uppger sig inte kunna garantera patientsäkerheten.
-Följer styrelsen mitt förslag så blir det nedläggning 30 april, säger Marie-Louise Gefvert. Det är min tolkning av reglerna. Men politikerna har sista ordet i styrelsen.
-Men vi kommer inte kunna starta en vårdcentral i Skara förrän tidigast i september, avslöjar nu Bräcke diakonis utvecklingschef Erik Andersson.
Långt ifrån det löfte om kontinuitet som ordföranden i östra hälso- och sjukvårdsnämnden i Skaraborg Gunilla Druve-Jansson ställt. Hon har allt sedan den politiska majoriteten beslöt om nedläggning och privatisering av regionens vårdcentral i Skara, hävdat att det funnits intressenter att ta över vårdcentralen.
-Om Närhälsan stänger en fredag, så ska en ny aktör vara på plats måndagen efter, har Gunilla Druve-Jansson (C) upprepat som ett mantra sedan regionfullmäktiges nedläggningsbeslut.
Tvingats agera
Men några nya ägare till vårdcentralen fanns inte när beslutet togs. Och det var i varje fall inte Bräcke diakoni. För de har snarare tvingats att börja agera.
-Vi anmälde vårt intresse först när vi insåg att det inte fanns någon annan aktör på gång, säger Erik Andersson på Bräcke diakoni. Vi måste anpassa oss efter verkligheten.
Risken för Bräcke Diakoni är att 10 500 patienter från Närhälsan plötsligt tvingas söka sig till deras befintliga vårdcentral Vilan, som redan har drygt 8000 listade patienter.
Imorgon godkänner regionens centrala hälso-och sjukvårdsstyrelse att Bräcke diakoni får starta en ny vårdcentral i Skara. Namnet blir Malmen.
Enligt beslutsunderlaget ska detta ske tidigast den 1 juni 2016. Men så blir det alltså inte.
Erik Andersson berättar om hur företaget kämpar med såväl rekrytering och IT-lösningar som att hitta nya ändamålsenliga lokaler.
-Det är inte enkelt att starta en ny vårdcentral, säger han. Det tar tid. Det är inte möjligt för oss att lösa detta på några veckor. Vi kommer tidigast kunna starta i september.
Tre vårdcentraler
-Om stora Närhälsan med 110 vårdcentraler inte klarar av att driva sin vårdcentral vidare i Skara längre än till april, hur ska då vi klara det? frågar han sig. Det finns ingen logik i detta. Det blir absurt.
Totalt driver Bräcke diakoni idag tre vårdcentraler i regionen. Utöver Vilan i Skara, finns en vårdcentral i Falköping.
När Närhälsan stänger sin vårdcentral i april kommer patienterna som berörs erbjudas att ansluta sig till vårdcentralen Vilan. Någon annan vårdcentral finns därmed inte i Skara.
Från att vara en normalstor vårdcentral med drygt 8000 patienter kommer Vilan tvingas bli en av regionens två största vårdcentraler. Endast en vårdcentral i Lerum har ett större patientunderlag i regionen. Detta under förutsättning att inte Skaraborna söker sig till en vårdcentral utanför den egna kommunen.