Lördag 28 januari 2023

Kriminologi i Skara

Katedralskolans avgångselever från International Baccalaureate, IB har äntligen fått sina diplom.
Katedralskolans avgångselever från International Baccalaureate, IB har äntligen fått sina diplom.

Läs kriminologi på Katedralskolan i Skara. Gymnasieskolan presenterar en hy linje.

Samhällsvetenskapsprogrammet, den redan etablerade beteendeinriktningen, får nu en kriminologiprofil. Kurser i kriminologi har varit efterfrågade, uppger skolan.

-Det finns många sätt att ta sig an i kriminologi, vilket gör att vi ser detta som en intressant profil för många ungdomar, säger Johan Hjertén, enhetsledare för Samhällsprogrammet.

Redan från ettan kommer kriminologi att tas upp som ett genomgående tema i olika kurser, men det är först i trean eleverna fördjupar sig om kriminologi och då inom ramen för kursen humanistisk och samhällsvetenskaplig specialisering.

Beteendeinriktningen som redan finns idag, fokuserar på människans roll i samhället. Eleverna utvecklar under utbildningen sina kunskaper i att argumentera och kommunicera för att på olika sätt påverka samhället.

Även Polisen i Skara är positiv till den nya profilen. Kommunpolis Elisabeth Oliv förstår att många ungdomar är intresserade av att studera kriminologi och är nyfikna på ämnet. Hon tycker det är bra att få en förståelse för vad kriminologi är och få förkunskap i ämnet redan i gymnasiet.

-Tyvärr kommer ju alltid kriminalitet finnas i samhället och det förändras vartefter samhället ändras. Det är viktigt att förstå anledning till att vissa människor hamnar i kriminalitet och hur man kan jobba för att förebygga det, säger Elisabeth Oliv kommunpolis.

  • Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar något just nu. Se datum för publicering ovan artikeln. Vid nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln publicerats.
  • Det medieetiska systemet
Läs mer