Tisdag 3 oktober 2023

Orgelprojektet i Varnhem får miljonbidrag

Den ekonomiska situationen kring till orgelprojektet i Varnhem är säkrat. Sparbankstiftelsen Skaraborg bidrar med 1,5 miljoner kronor.

Sparbanksstiftelsen Skaraborg har beslutat att ge ett stort anslag till det pågående orgelarbetet i Varnhem. Projektet mål är att bygga en orgel så lik den som en gång fanns i klosterkyrka och som skänktes och byggdes genom Magnus Gabriel De la Gardie. Det var i samband med restaureringen av klosterkyrkan som greve Magnus år 1673 skänkte en vacker orgel till kyrka som också blev han och hans hustrus begravningskyrka.

Den var på sin tid Västsveriges största orgel och orgelbyggare var, sedermera kyrkoherden i Lidköping Jonas Rudberus. Orgeln var närproducerad och hantverkare från Läckö slott utförde det mesta av sniderier och målningar.  Orgel togs ner 1879 men innan den revs fotograferades den och dessa bilder är viktiga för dagens nybygge.

Också dagens orgel är närproducerad där Karl Nelson i Lovene är orgelbyggare och flera träsnidare från Gullspång och Tibro medverkar.

Genom Sparbanksstiftelsens anslag tar projektet ett stor kliv framåt och den ekonomiska situationen kring projektet är säkrat.

”Projektgruppen ser det också som särskilt roligt med anslaget då det i år är 400 år sedan Magnus Gabriel föddes”, skriver gruppen i ett pressmeddelande.

  • Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar något just nu. Se datum för publicering ovan artikeln. Vid nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln publicerats.
  • Det medieetiska systemet
Läs mer
Senaste nyheterna
Tores gamla mack blir byggnadsminne Kläder för små och stora Dyr fjärrvärme i Falköping och Grästorp Ingen ersättning för skador nära skyddad skog Gör dig redo för höst och vinter! Gör sig redo med nya tomter Litterära herrgården väcktes ur glömskan Så tar sig ditt barn säkert till skolan själv Världsläget styr även modet Katja föreläser om självskadebeteende och ätstörningar