Torsdag 16 augusti 2018

Patrik vänder hem till Skara från Danderyd

I sommar tillträder Patrik Meijer posten som vd för Sparbanken Skaraborg. Här flankerad av ,till vänster, avgående vd Leif Johansson och , till höger, bankens ordförande Gerth Malmevik.
I sommar tillträder Patrik Meijer posten som vd för Sparbanken Skaraborg. Här flankerad av ,till vänster, avgående vd Leif Johansson och , till höger, bankens ordförande Gerth Malmevik.

Från ”kvartalskapitalism” och storstad, till kundägd sparbank och gård i Skånings-Åsaka. I juni byter Sparbanken Skaraborg sin verkställande direktör. Då kommer ”skarapojken” Patrik Meijer hem igen.

I sommar går flyttlasset från storstaden till Skara. Då lämnar Patrik Meijer, hans fru Cecilia Johansson Meijer och deras två barn Danderyd, för att flytta in på Storegården intill Skånings-Åsaka kyrka.

Måndagen den 4 juni tillträder Patrik Meijer, 50, tjänsten som ny vd för Sparbanken Skaraborg. Han efterträder då Leif Johansson som går i pension efter att ha varit bankens vd i tio år.

-Jag flyttar hem, jag är en skarapojk, säger Patrik Meijer.

Han kom till Skara som sexåring år 1972 och bodde där till 1990. Katedralskolan är hans gymnasieskola.  Hans bankkarriär började på PK-banken i Skövde. Därefter Nordea i Lidköping och Falköping. Från 1990 blev han Stockholmsbaserad för i tur och ordning Nordea, Handelsbanken och danska Nykredit som då skulle öppna sitt första Sverigekontor.

Patrik Meijer har dock aldrig tidigare arbetat för en sparbank. Även om danska Nykredit också är en kundägd bank.

-Nykredit påminner om sparbankerna, säger han och tillägger:

-Sparbankerna är ju en fantastisk modell. Det känns skönt att komma en bit bort från kvartalskapitalismen i storbankerna. Och få komma till en bank där det är nära till kunderna.

-Storbankerna redovisar enorma vinster. Visst är det bra med buffert, men vinsterna är lite väl höga, säger han.

Han påpekar att detta, tillsammans med Sveriges kapitalregler för banksektorn, leder till att bankerna koncentrerar sin verksamhet, lägger ner alltfler bankkontor och försvinner från landsbygden.

-Jag påstår att det tyvärr aldrig varit så långt mellan bankledningarna och spararna som det är idag, säger han.

Men det gäller inte sparbankerna, betonar han och bankens ordförande Gerth Malmevik.

-Här är det nära till kunderna, säger Gerth Malmevik och pekar på bankens kontor i Götene, Kvänum, Skara, Vara och Nossebro.

Sammanlagt 100 anställda och en affärsvolym på över 30 miljarder. Och med ett ekonomiskt resultat som är mycket gott. Tacka för det; banken dominerar marknaden med 60 procent av företagskunderna och 57 procent av privatkunderna.

-En annan stor fördel är att sparbanken är utdelande och att en del av vinsten går tillbaka till bygden. Jag tror inte folk riktigt förstått detta fullt ut, säger Patrik Meijer.

De orosmoln i horisonten som han ser är dels de, enligt honom, alltför hårda svenska kapitalreglerna samt att det förr eller senare inträffar en ny finanskris.

-Finanskriser kommer alltid att inträffa, säger han. Och det leder alltid till obehagliga svallvågor.

-Jag tror att nuvarande låginflationsekonomi kommer bestå under lång tid, säger han. Kanske är det så att den höginflationsekonomi vi tidigare haft, egentligen är en parentes.

Patrik Meijer är faktiskt redan på plats i Skara. Genom sitt bolag Emprender AB äger Patrik Meijer redan flera centralt belägna fastigheter i Skara.

-Visst kommer jag sakna vänner och nätverk i storstaden, jag har ju bott där i 30 år, säger han. Men storstaden är också hård och kall. Jag vill nog inte att mina barn ska växa upp där.

För avgående vd Leif Johansson väntar i sommar att snickra på sitt hus i Broddetorp. Och förvalta de styrelseuppdrag han innehar.

  • Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar något just nu. Se datum för publicering ovan artikeln. Vid nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln publicerats.
  • Det medieetiska systemet
Läs mer