Det finns många travtränare och travhästar runt om i Skaraborg. Men galoppstall har inte varit lika vanligt. Men Anna Pilroth och Tobias Hellgren har satt Skaraborg på galoppkartan. I mars flyttade de till Synnerby och gården Myren – och numera driver de ett av landets hetaste stall.
Gården Myren, belägen mellan Skara och Lidköping, har i många år varit en stor travanläggning. Men i mars flyttade galopparet Anna Pilroth och Tobias Hellgren in och numera är det inte trav som är den huvudsakliga gångarten på Myren.
Anna och Tobias hade tidigare sin verksamhet i Mellerud.
– Vi hade letat efter en ny gård i två och ett halvt år, men det har varit svårt att hitta. Vi är väldigt nöjda med hur det är på Myren och här finns det fantastiska möjligheter. Det ligger ingen galoppbana precis i närheten, men det är å andra sidan inte långt till banorna heller. Nu kan vi tävla utan att behöva övernatta, samtidigt som det är nära till veterinärer och hovslagare, berättar Tobias samtidigt som han gör rent i en av gårdens alla boxar.
Totalt finns det plats för ett 70-tal hästar, men att ha så många är varken Tobias eller Anna intresserade av. De hade med sig 20 hästar från Mellerud. De gör allt arbete själva, tillsammans med en anställd.
– Vi vill växa succesivt. Det är viktigt att vi har ett hanterbart antal, säger Tobias.
Flytten till Synnerby har gett resultat. De senaste veckorna har stallet varit i toppform. Under en period på tio dagar vann parets hästar elva av tretton starter.
– Det är helt sjukt. Allt stämde i loppen, säger Anna, som rider stallets hästar i tävlingarna.
– Det är klart att gården har betytt mycket för framgångarna. Det är mycket sand i markerna och det är skonsamt och bra för hästarnas fötter. Dessutom är hagarna stora och det är också viktigt. Det märks på hästarna att de trivs. Det är inte bara jag och Tobias som går runt och ler här, hästarna gör det också. De är avslappnade, harmoniska och äter bra och det är tecken på att hästarna mår bra, fortsätter Anna.
De senaste resultaten har fört upp Anna och Tobias i toppen av svensk galoppsport. Stallet har en segerprocent på 30,6 i skrivande stund och som ryttare ligger Anna sjua i landet, med en segerprocent på 30,8 procent – vilket är det klart högsta på landets topp tio-lista.
Det är Tobias som står som tränare för hästarna och han lämnar över tävlingsridandet till Anna. Samarbetet verkar fungera alldeles utmärkt – det märks inte bara på resultaten utan även när man följer dem under arbetet i stallet.
Det är ett lagarbete.
– Tobias är väldigt taktisk när han lägger upp träningen och när och var hästarna ska starta. Han är påläst och det känns lite som att han spelar schack, han tänker i flera steg framåt, säger Anna om sin sambo.
Och Tobias är inte sen att hylla Anna.
– Anna har en otrolig känsla för hästarna. Hon förstår hur de mår och hur hon ska rida i loppen för hästarnas bästa.
Galoppsporten står lite i skuggan av travet i Sverige. Utomlands är det ofta tvärtom.
– Galoppen har historiskt varit en ”fin” sport, där spelet inte är så viktigt. Travet har blivit en folksport på ett sätt. Sedan är det på ett sätt lite lättare att träna en travhäst. Man kan ge sig ut och träna på grusvägar till exempel, det gör man inte med en galopphäst – de kräver finare och mjukare banor. Alla kan heller inte rida hästar i de höga farter som galopphästar tränar och tävlar i, men det är lättare att sitta i en vagn bakom, säger Tobias.
Anna fyller i:
– Travsportförbundet jobbar hårt med marknadsföring också och där ligger galoppen långt efter. Jag hoppas att vårt förbund försöker ta efter travet när det gäller den biten.
Även om det är galopp som paret satsar på så finns det faktiskt en travhäst kvar på gården.
– Vi fick den av ägaren vi köpte gården av. Det ska bli roligt att testa och se om vi kan lyckas även med en travhäst, säger Tobias, som snart hoppas kunna ta ut en licens även för travare.
Anna och Tobias är båda runt 30 år och nu har de valt att slå sig ner i Skaraborg. Tobias kommer ursprungligen från Norrköping, men Anna är från Vara.
– Vi har båda varit och jobbat på flera olika platser, men det känns jättebra att vi hittat hit till den här gården. Här har vi allt vi behöver, säger Anna.