Torsdag 28 september 2023

Skadegörelse i Fornbyn

Efter ett flertal incidenter under sommaren tvingas Västergötlands museum begränsa öppettiderna i Fornbyn i Skara.

Den senaste skadegörelsen bestod i en vandaliserad toalett och förstörelse. På grund av det som skett måste nu öppettiderna begränsas och Fornbyn kommer att stängas redan klockan 18.

Under vår- och sommarmånaderna har Fornbyn varit öppen under ordinarie öppettider och fungerat som en oas för besökare som kunnat uppleva friluftsmuseet, och träffas i den rymliga parken under coronapandemin.

– Vi har inte råd med några extra kostnader just nu, säger museichef Luitgard Löw, i ett pressmeddelande.

Museets huvudbyggnad har varit stängd under fyra månader på grund av coronasmittan och därmed har verksamheten förlorat intäkter från guidningar och handel i bland annat museibutiken och kaféet. Fornbyn har dock kunnat besökas under ordinarie öppettider och en stor del av sommarlovsprogrammet har ägt rum där. Nu tvingas museet begränsa öppettiderna.

– Vi måste stänga klockan 18 alla dagar nu, säger museichefen.

Skadegörelsen har bland annat bestått i nedsmutsade toaletter där tvål, plastbehållare och toapapper spridits ut över golvet. Det som nu tvingar museet till en åtgärd är att någon gett sig på det alldeles nylagda stråtaket på Höjentorpstugan.

– Man har dragit ut vasstrån och förstört delar av taket, som troligtvis måste läggas om. Ett sådant arbete kostar mycket pengar, säger Löw.

  • Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar något just nu. Se datum för publicering ovan artikeln. Vid nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln publicerats.
  • Det medieetiska systemet
Läs mer
Senaste nyheterna
Ingen ersättning för skador nära skyddad skog Gör dig redo för höst och vinter! Gör sig redo med nya tomter Litterära herrgården väcktes ur glömskan Så tar sig ditt barn säkert till skolan själv Världsläget styr även modet Katja föreläser om självskadebeteende och ätstörningar Vad vill du egentligen? ”Ett dråpslag mot folkbildningen” 4 av 10 kör för fort utanför skolor