Måndag 14 oktober 2019

1,25 miljarder till mer vård och kortare köer

När regeringen nu satsar 9,4 miljarder för att stärka välfärden går 1,25 miljarder till Västra Götaland, uppger socialdemokratiska oppositionsrådet Helen Eliasson.

Regeringens uppgörelse med Centerpartiet och Liberalerna ger mer pengar till vården i Västra Götaland.

– Sverige har en hälso- och sjukvård i världsklass. Men det finns utmaningar som vi behöver möta. Nu gör vi en rejäl satsning på totalt 9,4 miljarder för ökad tillgänglighet, kortare köer och mer likvärdig sjukvård efter behov. Så bygger vi ett starkare samhälle, säger socialminister Lena Hallengren (S).

För Västra Götaland innebär det ett tillskott på närmare 1,25 miljarder till vården och omsorgen. Nästan häften – drygt 540 miljoner kronor – är tänkta att gå till vårdens medarbetare. Tillgång till personal är också en viktig faktor för att göra vården mer jämlik, menar Socialdemokraterna.

Regionen får också närmare 55 miljoner kronor som ”startplåt” i den nya och uppdaterade kömiljarden, som ska minska vårdköerna i specialistvården. Ytterligare pengar (totalt nästan 1,3 miljarder) betalas ut till de regioner som kan visa resultat. Därutöver satsas det också på att motverka psykisk ohälsa och specifikt för att korta köerna till cancervården.

– Det är tydligt att det gör skillnad vem som styr. Det här är pengar som verkligen behövs i sjukvården. Köerna måste kortas och där är satsningar på personal grundläggande, säger Helén Eliasson (S), oppositionsregionråd och gruppledare för Socialdemokraterna i Västra Götalandsregionen.

De 9,4 miljarderna fördelas med 3,3 miljarder till vårdens medarbetare, 2,4 miljarder till primärvården, 1,7 miljarder till arbetet med psykisk hälsa, 1,6 miljarder för en nya, uppdaterad kömiljard samt 446 miljoner för kortare väntetider i cancervården.

  • Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar något just nu. Se datum för publicering ovan artikeln. Vid nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln publicerats.
  • Det medieetiska systemet