Onsdag 26 juni 2019

30-tal kommuner vill ha lokalt tiggeriförbud

De moderata kommunalråden i Essunga, Grästorp, Mariestad och Töreboda vill införa lokalt tiggeriförbud. Det skriver tidningen Dagens samhälle som i en undersökning konstaterar att sammanlagt ett 30-tal kommuner i landet kan tänka sig detta.

Ett trettiotal kommuner kan komma att införa lokala tiggeriförbud. Men frågan är känslig och splittrar många styren, uppger Dagens Samhälle.

Av de kommunstyrelseordförande som svarat på tidningens enkät uppger 25 att de vill införa ett lokalt tiggeriförbud. Något fler, 36, svarar att det finns förutsättningar att få majoritet i fullmäktige för ett beslut om lokalt tiggeriförbud.

På en del håll kan oppositionen komma att driva igenom ett förbud och köra över det minoritetsstyre som finns. Flera kommuner vill i stället för ett förbud se ett tillståndskrav för tiggeri.

Moderaterna dominerar totalt bland de kommunstyrelseordförande som svarat att de vill införa ett förbud, 23 av 25 är M-politiker. Ytterligare ett antal moderater svarar att de inte vill ändra de lokala reglerna utan hoppas på ett nationellt förbud, som Moderaterna driver i riksdagen.

– Det här är en principsak. Tiggeri är ingen väg ur fattigdom, säger Michaela Fletcher (M), kommunstyrelsens ordförande i Österåker.

Moderatstyrda kommuner i Skaraborg tillhör de som, enligt Dagens samhälle, är öppna för lokalt tiggeriförbud. Det gäller Essunga, Grästorp, Mariestad och Töreboda kommuner som alla har moderata kommunalråd.

De enda icke-moderaterna bland ks-ordförandena som svarat att de vill ha ett lokalt förbud är Torkild Strandberg (L) i Landskrona och Göran Dahlström (S) i Katrineholm.

I Centerpartiet är motståndet mot ett förbud kompakt. I enkäten har 38 centerpartister deltagit, samtliga säger nej till ett lokalt tiggeriförbud.

Sverige har 290 kommuner. I Dagens samhälles enkät har kommunstyrelseordförande i 165 kommuner svarat.

  • Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar något just nu. Se datum för publicering ovan artikeln. Vid nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln publicerats.
  • Det medieetiska systemet