Söndag 19 augusti 2018

Centerpartiet avgör förbud mot uranbrytning

Planerna att bryta uran kring Billingen och övriga Västgötaberg förbjuds från augusti 2018.
Planerna att bryta uran kring Billingen och övriga Västgötaberg förbjuds från augusti 2018.

Förbudet mot uranbrytning kommer träda i kraft från 1 augusti. Det står klart sedan Centerpartiet meddelat att de kommer rösta med regeringens förslag.

Det finns majoritet i riksdagen för regeringens förslag om att totalförbjuda uranbrytning i Sverige.

– Vi ser ju att det förnybara samhället kommer, och där finns det inte plats för kärnkraft och inte heller för uran, som ju är en smutsig brytning. Så det i kombination gör att vi inte ser någon framtid för det, säger Centerpartiets näringspolitiska talesperson Helena Lindahl till Dagens Eko.

Regeringens ändringsförslag i miljöbalken innebär att det inte längre blir möjligt att ge tillstånd till en urangruva. Det innebär också att det inte blir möjligt att ge tillstånd till att bryta, provbryta, bearbeta eller fysikaliskt eller kemiskt anrika uran för att använda materialets radioaktivitet. Ändringsförslaget i minerallagen innebär att det inte längre blir möjligt att be­vilja vare sig så kallat undersökningstillstånd, tillstånd att kartlägga uranfyndigheter, eller bearbetningskoncession för uran.

Ranstad

Just Västgötabergen har genom åren varit intressant för uranbrytning. Från början för att säkerställa uran för ett tänkt svenskt kärnvapenprogram. Det blev dock inget av detta. Ranstadverket i Häggum, mellan Skövde och Stenstorp, var sedan tänkt att förse svensk kärnkraftsindustri med råvaror.

I mitten av 1970-talet ansökte statliga gruvbolaget LKAB om tillstånd att bryta uran kring Västgötabergen.

Detta mötte starkt folkligt motstånd. Sista söndagen i maj 1976 samlades 5 000 personer i Häggum för att demonstrera mot uranbrytningen. Under samma helg deltog hela 17 000 personer i olika aktiviteter runt om i Skaraborg.

Manifestationerna ledde till att kommunfullmäktige i Skövde och Falköping, året efter, utnyttjade sitt kommunala veto. Därmed stoppades den ansökan om uranbrytning som statliga gruvbolaget LKAB hade lämnat in.

Starkt motstånd

I riksdagen är motståndet starkt mot att förbjuda uranbrytning. Moderaterna, Liberalerna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna vill ha kvar nuvarande lagstiftning.

Till Dagens Eko säger Sverigedemokraternas Mattias Bäckström Johansson  att ett förbud mot uranbrytning riskerar att skada Sveriges anseende som gruvnation.

Utöver regeringspartierna, Socialdemokraterna och Miljöpartiet, stödjer Vänsterpartiet och Centerpartiet förbudet mor uranbrytning. Dessa partier bildar majoritet i riksdagen.

  • Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar något just nu. Se datum för publicering ovan artikeln. Vid nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln publicerats.
  • Det medieetiska systemet
Läs mer