Torsdag 30 mars 2023

Energirådgivare åker på turné i Skaraborg

Energi- och klimatrådgivare Camilla Funke och energikonsult Hugo Franzén. Foto: Skara kommun
Energi- och klimatrådgivare Camilla Funke och energikonsult Hugo Franzén. Foto: Skara kommun

Det råder ett högt tryck på Energi- och klimatrådgivningen i kommunerna i västra Skaraborg just nu. Höga elpriser och oron för nedstängningar i vinter har fått många att börja se över sin elanvändning.

För att växla upp arbetet och nå så många som möjligt kommer energi- och klimatrådgivningen att genomföra träffar i de sex kommunerna. Skara fick besök i onsdags och nästa vecka är det dags för Essunga och Grästorp. Vara, Götene och Lidköping  får besök under december månad.

Sambandet mellan tillgång och efterfrågan gäller också på elmarknaden. En lägre efterfrågan på el påverkar generellt priset i en positiv riktning. Staten och många kommuner har som målsättning att spara in fem procent av elanvändningen i vinter. Detta kan ge en avsevärd besparing, med en beräknad prisminskning på 30 procent. Minskar man lika mycket till blir besparingen ännu mer kraftfull.

– Det finns ett ljus i tunneln! Om vi alla hjälps åt att minska energiförbrukningen med tio procent finns det enligt en rapport från Elforsk möjlighet att vi kan få ned elpriserna med hela 50 procent i vinter, säger Hugo Franzén, energikonsult och tidigare energi- och klimatrådgivare, i ett pressmeddelande.

Kommunernas energi- och klimatrådgivning är en opartisk och kostnadsfri tjänst som erbjuds alla privatpersoner, företag och organisationer i kommunen.

  • Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar något just nu. Se datum för publicering ovan artikeln. Vid nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln publicerats.
  • Det medieetiska systemet
Läs mer
Senaste nyheterna
För lite frukt och grönt enligt ny undersökning Veterinärmuseet i Skara är världsunikt Höjda arbetsgivaravgifter för ungdomar slår hårt De är rädda att förlora sina hem när ny plan antas Krukmakaren som blev en pionjär Kan klara miljömål med hjälp av stora däggdjur Delar av sjukhusens underskott skrivs av Västtrafik sänker priset på biljetter Riktlinjer kring skyddsjakt Krig och kärlek i debutroman