Fredag 29 maj 2020

Eritrea – Rolf Johanssons senaste resa

Rolf Johansson från Norra Lundby är en resvan herre. När Skaraborgsbygden skrev om Rolf nyligen hade han varit i 183 länder – men nu har han kommit hem från ännu en resa. Detta är Rolfs reseberättelse från Eritrea.

Eritrea är en självständig nation sedan 25 år, ligger i nordöstra Afrika och mest känt för omvärlden för ett blodigt inbördeskrig och gränskonflikter med Etiopien. Den politiska situationen i Eritrea med omnejd har på senare år stabiliserats, vilket gör turistresor möjliga.

Minst 25 procent av befolkningen uppskattas ha flytt ur landet, inte minst till norra Europa. Stenhård presscensur med många fängslade journalister. Den 18 månader långa ”samhällstjänsten”, som alla eritreaner från 16 års ålder beordras göra, kan godtyckligt förlängas på obestämd tid.

Samhällstjänsten består av sex månaders vapentjänst, följt av dåligt betalt tvångsarbete i byggsektorn, hotellnäringen, den lilla men växande turistsektorn som guider och chaufförer, med mera, och med skyldighet att ha kontakt med landets säkerhetstjänst.

Befolkningen, som är uppdelad i nio olika stammar alla med sitt eget språk, uppskattas till kanske fem miljoner (man genomför inga folkräkningar), varav över en miljon lever utomlands. Cirka hälften är kristna och hälften är muslimer. I Sverige bor drygt 50 000 eritreaner varav majoriteten är födda i Eritrea.

Jämfört med andra afrikanska huvudstäder är Asmara en lugn och hanterbar stad, i inlandet på 2300 meters höjd med knappt en miljon invånare.

Under 50 år kring förra sekelskiftet var Asmara huvudstad i italienska Eritrea, och många spår finns kvar. I staden finns förutom sevärdheter som världsarvsklassade Art Deco-byggnader bland annat en stor romersk-katolsk katedral, en koptisk kyrka, moskéer och andra kyrkor.

Städer och platser som Dekamhare, Adi Keyh och Senafe med ruinstaden Metea och de historiska ruinerna i Qohaito är värda att besöka. Liksom de stora mullbärsfikonträden i Segheneyti. Keren med sin stora kamelmarknad och sina många moskéer och fin landsbygd glömmer man inte.

Skolsystemet i Eritrea är jämlikt – pojkar och flickor går i samma klasser, och kristna och muslimer tillsammans. Liksom samhället i övrigt finns det inga religionskonflikter någonstans.

De långa krigen påminns man av på olika sätt, bland annat genom att man lämnat demolerade rostiga stridsvagnar på många ställen på landsbygden, ställt upp några bevarade stridsvagnar i en park i Massawa och samlat mängder med skrotade stridsvagnar i ”Tank Graveyard” i Asmara.

Kuststaden Massawa med den förfallna gamla stadsdelen och med övernattning i tält på någon ö i Dahlak-arkipelagen är avkopplande. Delfiner, rockor och annan fisk och mängder med pelikaner och annan sjöfågel. Valhajar och dugonger längst ut bland de 350 öarna, dock sällsynta.

Minnesvärt var en tur med ånglok i bergen ner från Asmara till staden Nefasit med passage av en mängd broar och viadukter och branta stup. En av Afrikas äldsta järnvägar, började byggas 1887 och var i drift till mitten på 70-talet och har sedan återuppstått som turistattraktion.

Eritrea idag är fortfarande en utmaning på många sätt, men vill man uppleva ”ostörd turism” så är det ett perfekt resmål.

ROLF JOHANSSON

Läs mer:

Rolf har varit i 183 länder

 

  • Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar något just nu. Se datum för publicering ovan artikeln. Vid nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln publicerats.
  • Det medieetiska systemet