Fredag 20 september 2019

Grästorp och Essunga i topp bland företagen

Foto: Fredrik Andersson
Foto: Fredrik Andersson

När branschorganisationen Svenskt Näringsliv granskar företagsklimatet i Sveriges kommuner hamnar Grästorp, Essunga och Götene i toppen för Skaraborg. Sämst företagsklimat uppges Lidköping och Gullspång ha.

Det är allt större skillnader i företagsklimat bland kommunerna i Skaraborg menar Svenskt Näringsliv som släpper svaren från sin enkätundersökning om företagsklimatet i Skaraborgs kommuner.

Sex kommuner får ett betyg över 4.0 eller mer, på sexgradig skala. De är Grästorp, Essunga, Götene, Mariestad, Töreboda och Falköping. Falköping går starkt framåt. I undersökningen ökar också Skara.

Samtidigt tappar flera kommuner och Lidköping och når numer knappt upp till gränsen för godtagbart, enligt Svenskt Näringsliv.

Sammanlagt har 1 600 företagare i Skaraborg svarat på enkäten.  Områden, förutom det sammanfattande omdömet, som företagarna har betygsatt är bland annat attityder till företagande, konkurrens från kommunala verksamheter samt kommunens service till företagen och infrastruktur.

Två stora utmaningar för Skaraborg som helhet är fortsatt infrastrukturen och kompetensförsörjningen.

– Problemet med kompetensförsörjningen och infrastrukturen är fortsatt påtagliga. I förlängningen riskeras företagens konkurrenskraft att påverkas negativt. Det är inga områden som kan ordnas med en ”quick fix”, men politiker på samtliga nivåer behöver prioritera frågorna än mer, säger Kristian Ryberg, biträdande regionchef Svenskt Näringsliv.

  • Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar något just nu. Se datum för publicering ovan artikeln. Vid nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln publicerats.
  • Det medieetiska systemet