Måndag 19 april 2021

Hotell utbildas mot trafficking

Nu ska hotellpersonal i Västsverige utbildas i arbetet med att motverka trafficking. Bakom utbildningen står den ideella organisationen Realstars, och finansieringen svarar Turistrådet Västsverige. Först ut är Lidköpings Stadshotell och Knistad Herrgård.

Realstars arbetar för en traffickingfri besöksnäring, och har under våren genomfört kompetensdagar i Stockholm, Göteborg och Malmö. Lidköpings Stadshotell och Knistad Herrgård blir följaktligen de första verksamheterna utanför våra tre storstäder som får utbildning i hur man identifierar, förbygger och motverkar trafficking inom besöksnäringen.

Verksamheter som genomgår utbildningen och i övrigt arbetar med traffickingförebyggande åtgärder får kvalitetsmärkningen ”Hotels against trafficking”.

– Vi vill gärna uppmuntra besöksnäringsföretagen att ta ett socialt ansvar och utbilda personalen i dessa frågor som en del i hållbarhetsarbetet. Genom att finansiera utbildningsdagarna som Realstars gör vill vi stödja företagen med rätt verktyg för att kunna motverka sexköp, säger Marie Linde, vice vd Turistrådet Västsverige, i ett pressmeddelande.

Personalen får bland annat lära sig hur de ska agera vid misstanke om sexköp, samt motta tips på hur man kan motverka detsamma.

– Knistad Herrgård som företag vill vara en del av samhället, och bidra till att förbättra situationen för utsatta människor. Att ha schyssta arbetsvillkor och ta vara på miljön är väl inarbetat hos oss, nu vill vi lära oss mer om trafficking och hur vi kan bidra för att minimera detta, säger Dan Persson, vd Knistad Herrgård.

Malin Roux Johansson är grundare till Realstars och initiativtagare till satsningen. Hon menar att besöksnäringen är en av de branscher som är särskilt utsatt – detta eftersom den kan utgöra en arena för sexköp.

– Det finns ett stort behov av samverkan och av att kommunicera dessa frågor under ett gemensamt budskap – ”Hotels against trafficking”. Sverige kan bli ett föredöme och sprida modellen för besöksnäringen även till andra länder, säger Malin Roux Johansson.

  • Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar något just nu. Se datum för publicering ovan artikeln. Vid nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln publicerats.
  • Det medieetiska systemet
Senaste nyheterna
Digitala hjälpmedel ska rädda välfärden Anna-Karin lever sin lantliga dröm med åsnor Alla hästar ska registreras Vill bygga stor anläggning för biogas Kundernas val styr mjölkbondens vardag Födda 1956 och tidigare vaccineras i Västra Götaland Monica slår ett slag för röjsågen Djurskyddskontrollen har påverkats av pandemin Fler positiva till att etablera naturreservat Arla bjuder in till hoppfyllt kosläpp