Tisdag 28 september 2021

Kommuner söker vintercyklister

Fem kommuner i Skaraborg deltar i Västra Götlandsregionens projekt vintercyklister. Det handlar om Skara, Skövde, Falköping, Tibro och Vara.

Hållbart resande väst driver projektet Vintercyklist och uppmuntrar pendlare att ställa bilen och sommarcyklister att fortsätta cykla även under vintermånaderna. De som vill vara med uppmuntras att anmäla sig på sin kommuns webbsida.

– Steget mellan att cykla sommartid till att cykla året om är inte så stort som många verkar tro. Med rätt utrustning och inställning går det utmärkt att cykla även vintertid. Det ger bra vardagsmotion är även ett sätt att avlasta kollektivtrafiken för att minska trängseln med anledning av Covid-19, säger William Schotte på Hållbart resande väst, i ett pressmeddelande.

Deltagarna ska cykla minst tre dagar i veckan. De hjälper även andra cyklister och gångtrafikanter genom att rapportera hur vinterväghållningen i sin kommun fungerar. De som deltar i projektet får dubbdäck och däckbyte till sin cykel för att kunna cykla säkrare om det blir halka. För att synas bättre får deltagarna också en reflexväst.

– Genom att delta i ett projekt blir många mer motiverade att testa en ny vana. Att de får dubbdäck från oss är en morot för att anmäla sig och sen faktiskt testa att cykla vintertid. Förhoppningen är att fler ska inse att det fungerar bra för dem och fortsätta med det kommande år, vilket våra uppföljningar också visar att många gör. Hållbart resande väst jobbar med flera projekt som fokuserar på beteendeförändring och hållbara resvanor, säger William Schotte.

Förra året deltog 311 cyklister i projektet och cyklade sammanlagt nästan 170 000 kilometer.

 

  • Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar något just nu. Se datum för publicering ovan artikeln. Vid nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln publicerats.
  • Det medieetiska systemet