Torsdag 1 juni 2023

Läkare frias från sexanklagelser

Foto: Fredrik Andersson
Foto: Fredrik Andersson

Läkaren i Skaraborg åtalades för att ha klämt, slickat och nypt en patient på brösten. Nu frias han av Skaraborgs tingsrätt från anklagelserna om sexuellt ofredande.

Ett brott mot grundläggande etiska läkarprinciper – men inget sexuellt ofredande, anser rätten.

Det var i december i fjol som kvinnan sökte vård för illamående och kraftig huvudvärk. Efter undersökningen började läkaren enligt kvinnan att ingående studera och ta på hennes bröst.

Enligt åtalet förklarade läkaren sitt handlande med att han var medicinskt intresserad av den bröstförstoring som kvinnan genomgått eftersom hans fru också funderade på att operera sina bröst. Han medger att han känt på kvinnans bröst men nekar till att ha pussat eller slickat på dem.

Kvinnan, som kände sig väldigt kränkt av läkarens agerande, slog larm sedan läkaren försökt kontakta henne via telefon några timmar senare. Händelsen polisanmäldes och läkaren sades upp från sin tjänst i mitten av januari

Enligt tingsrätten visade läkaren bristande omdöme och bröt mot läkaretiska principer redan genom att ställa frågor om kvinnans bröst i samband med undersökningen. Men man anser också att det är klarlagt att kvinnan gett sitt samtycke till att läkaren fick känna på hennes bröst och ogillar därför åtalet.

/TT

  • Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar något just nu. Se datum för publicering ovan artikeln. Vid nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln publicerats.
  • Det medieetiska systemet
Senaste nyheterna
Hästar riskerar att fastna vid gränsen Skador på skogen fortsatt för höga Folket och NATO Allt fler barn insjuknar i diabetes typ 1 När vill du bli firad? De vill skydda skaraborgska berg från uranbrytning De lyfter fram dold kvinnohistoria På plats i demokratins högborg Gemenskap är drivkraften i spelföreningen Ökad självmordsrisk för äldre män på landsbygd