Torsdag 1 juni 2023

NTF: Alldeles för få använder bilbälte

Allt fler bilar med system som påminner om att bältet ska på rullar på våra vägar. Men bältesanvändningen ser inte ut att ha ökat för det, visar NTF:s årliga bältesmätning som baseras på 340 000 observationer.

Enligt mätningen ligger bältesanvändningen i tätort precis som tidigare kvar på 94 procent. Om målet med högst 220 dödade i trafiken 2020 ska kunna nås skulle användningen behöva ligga på 97-98 procent i dag, enligt organisationen.

– Vi kan konstatera att den tidigare så gynnsamma utvecklingen beträffande bältesanvändningen har stagnerat. Om det beror på att vi nu nått full effekt av bältespåminnarna i fordonsflottan eller om det beror på andra faktorer är svårt att bedöma, säger NTF Skaraborgs Verksamhetschef Torbjörn Forsell, i ett pressmeddelande.

För att ökningen av bältesanvändningen ska kunna anses ligga i linje med den utveckling som krävs för att nå målet med högst 220 dödade 2020 borde den, enligt Trafikverkets analysgrupp, ligga på 97 – 98 procent idag.

De lokala resultaten från NTF:s bältesundersökning 2016 som bygger på observationer från Skaraborgs samtliga kommuner, visar att det är bara Skövde (97 procent)och Falköping (97 procent) som uppfyller det kravet.

Snittet för kommunerna i länet ligger 91 procents användning men i Hjo kommun saknar fortfarande var mer än var fjärde förare bälte (73 procent).

  • Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar något just nu. Se datum för publicering ovan artikeln. Vid nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln publicerats.
  • Det medieetiska systemet
Senaste nyheterna
Hästar riskerar att fastna vid gränsen Skador på skogen fortsatt för höga Folket och NATO Allt fler barn insjuknar i diabetes typ 1 När vill du bli firad? De vill skydda skaraborgska berg från uranbrytning De lyfter fram dold kvinnohistoria På plats i demokratins högborg Gemenskap är drivkraften i spelföreningen Ökad självmordsrisk för äldre män på landsbygd