Onsdag 26 september 2018

Ny satsning på turism kring Vänern

Fyra miljoner kronor satsas kommande två år på att utveckla Vänern som besöksmål i projektet ”Lake Vänern Grand Tour”.

Den ekonomiska föreningen Vänersamarbetet har fått projektet ”Lake Vänern Grand Tour” beviljat av statliga Jordbruksverket. Syftet är att utveckla naturturism på landsbygden.

Föreningen vill öka tillgängligheten till Vänern och underlätta för såväl besökare som lokalbefolkning att på ett hållbart, enkelt och trevligt sätt uppleva Vänern. Ett system av noder, så kallade Väner-entréer, ska utvecklas, dit kommersiell service och lokal infrastruktur för besöksnäringen kan koncentreras.

Leder av olika slag, både till sjöss och på land ska kopplas ihop och tjänster utvecklas i anslutning till dessa leder. Det handlar om cykel, vandring, kajak, båtturer, elstolpar för laddning av bilar osv.

– Det här är en fantastisk möjlighet att utveckla Vänern som både besöksdestination och som fin livsmiljö för invånarna. Vi kan nu starta ett långsiktigt, konkret arbete med att koppla samman de många fina besöksmål och aktiviteter som finns kring Vänern och ge ännu fler möjligheter till friluftsliv”, säger Laila Gibson, verksamhetssamordnare för Vänersamarbetet.

Projektet Lake Vänern Grand Tour kommer att pågå åren 2018 – 2020 och har en budget på fyra miljoner kronor. Projektet finansieras av Jordbruksverket, Region Värmland, Västra Götalandsregionen och Väner-kommunerna.

Vänersamarbetet är en ekonomisk förening som bildades hösten 2015. Dess medlemmar är de 13 kommunerna runt Vänern. I Värmland: Grums, Hammarö, Karlstad, Kristinehamn, Säffle. I Västra Götaland: Grästorp, Gullspång, Götene Lidköping, Mariestad, Mellerud, Vänersborg, Åmål. Föreningen stöds även av Region Värmland och Västra Götalandsregionen.

  • Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar något just nu. Se datum för publicering ovan artikeln. Vid nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln publicerats.
  • Det medieetiska systemet
Läs mer