Måndag 19 augusti 2019

Ny sjukhusordförande vill freda akuten på Lidköpings sjukhus

Skaraborgs sjukhus i Lidköping. Foto: Skaraborgs sjukhus
Skaraborgs sjukhus i Lidköping. Foto: Skaraborgs sjukhus

Skaraborgs sjukhus nye ordförande Pär Johnson (L) slår vakt om akuten på sjukhuset i Lidköping. Han vill inte heller minska sjukhuset operationsverksamhet på kvällar, nätter och helger, vilket funnits med som sparförslag i sjukhusledningens utredning.

Liberalernas Pär Johnson, Lidköping, tillträdde som ny ordförande för styrelsen i Skaraborgs sjukhus för knappt fyra veckor sedan. Nu efterlyser han mer pengar till sjukhusen i Skaraborg:

– I höstas när jag satt i östra hälso- och sjukvårdsnämnden såg vi att Skaraborgs sjukhus utförde mer vård än vad vi hade beställt. Om vi ska vi ha det här betalsystemet ska Skaraborgs sjukhus tillföras mer pengar, säger han till tidningen NLT.

Han vill också vara övertydlig på att akuten på sjukhuset i Lidköping inte ska försämras, enligt NLT. Inte heller vill han att den nya närakuten ska ta över delar av nuvarande akutverksamhet.

För någon vecka sedan sa Pär Johnson nej till tjänstemännens sparförslag inom Skaraborgs ambulansverksamhet.

Trots ökade regionanslag till sjukhusen under de senaste åren, så bedöms den ekonomiska obalansen på Skaraborgs sjukhus 2019 uppgå till minus 250 miljoner kronor, vilket motsvarar drygt fem procent av sjukhusens totala kostnad. Därför har sjukhusstyrelsen uppdragit åt sjukhusledningen att ta fram sparförslag för att få balans i ekonomin.

Skaraborgs sjukhus omfattar sjukhusen i Skövde, Lidköping, Falköping och Mariestad. Budgeten för 2019 omsätter drygt 4,5 miljarder kronor.

  • Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar något just nu. Se datum för publicering ovan artikeln. Vid nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln publicerats.
  • Det medieetiska systemet
Läs mer