Söndag 5 februari 2023

Pandemiprojektet håller vildsvinen borta

Familjen Lysandes bostad i Hornborga väl inhägnat. Den sista öppningen är nu stängd med nya, kallsmidda järngrindar. Grindar som Anders Lysander har tillverkat under Coronasommaren.

I år är det 47 år sedan den sista säcken mjöl maldes i Hornborga kvarn.

– Det var drängen som malde den, mjölnaren som hette Sven hade dött några år tidigare, förklarar Anders Lysander som flyttade in på gården i mitten av 1980-talet.

För tre år sedan gick han i tidig pension, efter att ha arbetat som civilanställd inom Försvarsmakten under större delen av sitt liv.

Han trivs med att livet som pensionär.

– Jag har alltid projekt på gång, säger Anders och visar in i det kombinerade garaget och arbetsboden där han slipar bort den gamla färgen på en spegeldörr.

– Det tar tid, konstaterar han.

Under coronapandemin har han varit mån om att följa fastslagna rekommendationer och riktlinjer. Det har gett många extra lediga timmar som öppnat dörren till nya projekt.

– Jag är i princip aldrig i stan. Vi beställer mat på internet och åker bara in och hämtar den utanför, säger han och fortsätter:

– Vi som bor på landet har jättefina möjligheter att följa riktlinjerna.

Restriktionerna har resulterat i att Anders tillbringat mer tid än vanligt hemma på gården. Tid som bland annat använts till att ta fram nya grindar så att trädgården nu är helt inhägnad av gamla stenmurar och grindar.

– För två år sedan hade vi besök av vildsvin och dem vill vi inte ha in i trädgården.

Grindarna hänger redan på grindstolparna i sandsten med inskriptionen 1894.

– De kommer ursprungligen från Skaratrakten men de passar bra här eftersom bostadshuset är byggt 1897.

Mönstret i det nya grindparet är inspirerat av grindarna framför gången som leder fram till huset.

– Jag ser det som växtinspirerat, som stjälkar och blomknoppar, säger Anders.

Grinden är gjord i kallsmide, Anders har alltså inte haft någon smedja utan med handkraft format delarna som sedan har nitats och svetsats samman.

– Enkelt förklarat har du ett stycke järn som du böjer med hjälp av järnbit med ett spår i som sitter fast i ett skruvstäd.

Innan arbetet nått dit har det krävts funderande för att grindarna, som är 83 centimeter höga  130 långa, ska bli symmetriska. När beräkningarna var klara var det bara att sätta igång med det praktiska arbetet. Det tog tio arbetsdagar i anspråk.

– Det gick snabbare än vad jag räknat med.

När grindparet var färdigt skickade Anders iväg dem på blästring och pulverlackering. När det var klart var det bara att hänga dem på plats, något som i sig kräver sitt. Ståtliga grindar gör sig inte om de hänger snett.

För att försäkra sig om att de ska få stanna kvar har de låsts fast genom en klurig anordning.

– Sådana här grindar är åtråvärda, många har fått sina avlyfta.

Av MARITA WASS

  • Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar något just nu. Se datum för publicering ovan artikeln. Vid nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln publicerats.
  • Det medieetiska systemet