Lördag 3 juni 2023

Pappa åtalas för dödsvåld mot bebis

En pappa från Skaraborg åtalas för att ha misshandlat sin sju månader gamla son till döds i samband med en bilresa i somras. Föräldrarna tog barnet till sjukhus, där det avled några dagar senare.

Åtalet mot den 26-årige mannen gäller grov misshandel och grovt vållande till annans död. Åklagaren anser sig inte kunna bevisa att pappan haft för avsikt att döda barnet. Pojken hade huvudskador, som enligt Rättsmedicinalverket sannolikt orsakats av trubbigt våld från en annan person.

Mannen nekar till brotten.

– Han har kommit med en förklaring, säger vice chefsåklagare Caroline Fransson.

Pojkens föräldrar bodde tillsammans, men pappan och sonen gjorde en bilfärd ensamma dagen då skadorna uppstod.

Sedan åkte föräldrarna gemensamt med sonen till länssjukhuset i Trollhättan. Mamman blev också misstänkt, men har friats helt av polisens utredning.

26-åringen åtalas även för grov misshandel mot pojken när denne bara var sex veckor gammal. Den gången fick barnet ett brott på lårbenet.

Rättegången i Vänersborgs tingsrätt inleds på fredag. Maxstraffet för grovt vållande till annans död är sex års fängelse.

/TT

  • Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar något just nu. Se datum för publicering ovan artikeln. Vid nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln publicerats.
  • Det medieetiska systemet