Söndag 23 september 2018

Rullande poliskontor

Syftet med de mobila poliskontoren är att öka servicen på de mindre orterna.
Syftet med de mobila poliskontoren är att öka servicen på de mindre orterna.

Nu finns två mobila poliskontor i Skaraborg.
-De ska kompensera för nedlagda polisstationer på mindre orter. Och våra specialutrustade mobila kontor fyller ungefär samma funktion som en mindre station, säger Roger Olofsson, gruppchef för mobila poliskontoret Västra Skaraborg.

Ett mobilt kontor finns i östra Skaraborg och besöker Hjo, Gullspång, Tidaholm, Töreboda och Tibro. Det andra finns i västra delen och kommer till Nossebro, Götene och Grästorp.

-Utöver det mobila kontoret har vi alltid med en radiobil till varje ort, säger Roger Olofsson som just den här dagen befinner sig i Nossebro.

Här finns de på plats under fem timmar.

-Nu finns det ju givetvis polis i rörelse även när inte det mobila kontoret befinner sig i småorterna. Men vår närvaro blir ju väldigt synlig, om man säger så. Att vi står här blir en upplevd trygghet som jag inte tycker att man ska underskatta.

Vid det mobila kontoret kan man hantera flertalet enkla polisärden, dock inte pass.

-Syftet är att vi ska förbättra servicen på de mindre orterna, där det ofta också bor många äldre. Och vi kan märka att just äldre föredrar den här direkta kontakten med polisen, vilket innebär att man kanske hellre väntar med att anmäla ett inbrott i en källare tills vi kommer, säger Roger Olofsson och tillägger att det blir cirka 15 besök från allmänhetens sida en vanlig arbetsdag vid det mobila kontoret.

Om alla i hans grupp är på plats så är det två poliser som bemannar det kontoret och två i radiobilen.

-Andra bilar åker på trafikolyckor och liknande, vi gör det i mån av tid. Egentligen är vi ”fredade” från de uppdragen just för att verka lokalt.

  • Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar något just nu. Se datum för publicering ovan artikeln. Vid nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln publicerats.
  • Det medieetiska systemet