Tisdag 25 september 2018

Så fördelas nyanlända i Skaraborg 2018

Det är olika hur kommunerna i Skaraborg hanterar ensamkommande som fyller 18 år under sin asylprocess. I en del kommuner får de bo kvar, i andra inte. Foto: Pressbild/Migrationsverket
Det är olika hur kommunerna i Skaraborg hanterar ensamkommande som fyller 18 år under sin asylprocess. I en del kommuner får de bo kvar, i andra inte. Foto: Pressbild/Migrationsverket

Gullspång, Karlsborg, Skara, Tibro och Töreboda anvisas inte någon nyanländ med uppehållstillstånd nästa år. Samtidigt ska Vara ta emot 37, Lidköping 79 och Hjo 22 nyanlända, enligt länsstyrelsens fördelning.

Under 2018 ska 2 486 nyanlända med uppehållstillstånd fördelas över kommunerna i Västra Götalands län. Detta enligt bosättningslagen.

Totalt beräknas 52 200 nyanlända personer bosätta sig i Sveriges kommuner under nästa år. De flesta, 37 000 personer, beräknas ordna bosättningen på egen hand. Resterande 15 200 behöver hjälp med bosättningen av landets kommuner.

Av de 15 200 som behöver hjälp ska 2 486 bosättas i kommunerna i Västra Götaland. Det är 34 procent färre än i år (2017).

Flest personer anvisas till Göteborg som ska ta emot 697, Mölndal som ska ta emot 167 och Lerum som ska ta emot 142.

Skaraborgs 15 kommuner tilldelas 313 personer. Över hälften av dessa ska tas emot i Skövde och Lidköping.
Gullspång, Karlsborg, Skara, Tibro och Töreboda anvisas inte någon nyanländ med uppehållstillstånd nästa år.

-Fördelningen tas fram efter en gedigen prövning av flera variabler, betonar Daniel Uddling som är handläggare på länsstyrelsen.

I fördelningen utgår länsstyrelsen från kommunernas befolkningstal och arbetsmarknadsförutsättningar.

Dessutom spelar det in hur många asylsökande som redan vistas i kommunen. Har kommunen tidigare tagit emot ett lågt antal asylsökande, ger det en högre tilldelning inför 2018.

-Så kommuner som inte anvisas några platser, har tidigare ofta tagit emot många asylsökande i sin kommun, säger Daniel Uddling.

Han påpekar att det till dessa siffror också kommer de nyanlända som själva söker bostad. Dessa väljer naturligtvis fritt i vilken kommun de vill bo i. Även för detta har länsstyrelsen en prognos som underlag för sitt beslut.

Enligt bosättningslagen kan varje kommun sedan 2016 anvisas att ta emot nyanlända som har beviljats uppehållstillstånd. Syftet är att ge en mer rättvis fördelning av nyanlända i landets kommuner och samtidigt förbättra nyanländas möjligheter att komma in i samhället och på arbetsmarknaden.

Fakta Fördelning av nyanlända
Länsstyrelsens anvisning av nyanlända till respektive kommun.
Kommun Antal 2018  Antal 2017
Essunga              15                  16
Falköping           11                  23
Grästorp             11                  15
Gullspång            0                  10
Götene                 4                  10
Hjo                     22                  22
Karlsborg           0                     7
Lidköping        79                 125
Mariestad        38                   55
Skara                   0                    7
Skövde             92                 120
Tibro                  0                      7
Tidaholm           4                     7
Töreboda           0                     7
Vara                  37                   47
Källa: Länsstyrelsen Västra Götaland

  • Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar något just nu. Se datum för publicering ovan artikeln. Vid nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln publicerats.
  • Det medieetiska systemet