Tisdag 3 oktober 2023

Skara är billigast enligt ny rapport

Kostnaderna för vatten, el, fjärrvärme, avlopp och avfall har ökat med 14,8 procent under det senaste året. Billigast är det i Skara.
Kostnaderna för vatten, el, fjärrvärme, avlopp och avfall har ökat med 14,8 procent under det senaste året. Billigast är det i Skara.

Kostnaderna för el, fjärrvärme, vatten, avfall och avlopp har ökat det senaste året. Billigast är det i Skara och dyrast i Grästorp. Det visar Nils Holgerssongruppens senaste rapport.

Nils Holgerssongruppen kartlägger varje år avgifter och taxor över hela landet. Den senaste rapporten berättar den totala kostnaden för el, fjärrvärme, vatten, avfall och avlopp ökat med 14,8 procent under det senaste året. Den allmänna kostnadsökningen under det senaste året har varit sex procent.

Under de senaste sju åren har ökningen varit 29,8 procent.

– Tyvärr finns det risk en stor risk för att stigande elpriser kommer driva upp kostnaderna ytterligare, eftersom de andra nyttorna också är beroende av el för sin verksamhet. Hur mycket kostnaderna kommer öka framöver varierar beroende på hur energiintensiva verksamheterna är. Och bolag som producerar kraftvärme kommer själva ha möjlighet att sälja producerad el till högre pris, säger Mari-Louise Persson, ordförande för Nils Holgerssongruppen, i ett pressmeddelande.

Hon räknar inte med att det ska bli billigare framöver.

– De signaler vi nu får från vissa leverantörer tyder på att detta kommer att se än värre ut framöver. Det är viktigt att komma ihåg att detta är nödvändiga tjänster i ett modernt samhälle och konsumenternas betalningsförmåga är begränsad, säger Mari-Louise Persson.

I Skaraborg är det i Skara man betalar lägst, nämligen 1 934 kronor i månaden för en lägenhet. Dyrast är det i Grästorp, där kostar det 2 381 kronor. I hela Västra Götaland är det dyrast på Tjörn (2 779).

– Vi ser återigen stora skillnader mellan kommunerna i landet, den här ryckigheten är ett problem för konsumenterna. Det här ser vi som en tydlig fingervisning om att regleringen inte riktigt fungerar som den borde. Rättvis tillgång till och prissättning av el, värme, avfall, vatten och avlopp är en viktig samhällsfråga. Här behöver politiken gå in och ta ett ansvar, säger Mari-Louise Persson.

Fakta

Kostnad fördelad per nyttighet i kronor/månad och lägenhet inklusive moms i Västra Götaland.

Skara                 1 934
Skövde              1 981
Vara                   2 054
Tibro                  2 075
Götene              2 101
Hjo                     2 113
Mariestad         2 117
Lidköping          2 121
Karlsborg          2 125
Tidaholm          2 127
Töreboda          2 152
Falköping          2 252
Essunga             2 283
Gullspång          2 232
Grästorp           2 381

Källa: Nils Holgerssongruppen

  • Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar något just nu. Se datum för publicering ovan artikeln. Vid nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln publicerats.
  • Det medieetiska systemet
Senaste nyheterna
Tores gamla mack blir byggnadsminne Kläder för små och stora Dyr fjärrvärme i Falköping och Grästorp Ingen ersättning för skador nära skyddad skog Gör dig redo för höst och vinter! Gör sig redo med nya tomter Litterära herrgården väcktes ur glömskan Så tar sig ditt barn säkert till skolan själv Världsläget styr även modet Katja föreläser om självskadebeteende och ätstörningar