Lördag 18 januari 2020

Skaraborgarna sämst användare av cykelhjälm

Skaraborgarna är sämst i landet när det gäller att använda cykelhjälm, uppger NTF.

Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande, NTF, mäter årligen användningen av cykel- och mopedhjälmar i hela landet.

När NTF nu summerar cirka 120 000 observationer så kan de konstatera att allt fler använder cykelhjälm. När det kommer till mopedhjälmarna går det dock åt andra hållet.

Användningen av hjälm varierar förstås över landet och när det kommer till cykelhjälmar så hamnar Skaraborg i botten, däremot ser det betydligt ljusare ut med användandet av mopedhjälmar.

– Om du använder hjälm och spänner fast den ordentligt, oavsett om det är på moped eller cykel, så har det väldigt stor effekt på trafiksäkerheten. I synnerhet reduceras risken att dödas eller skadas mycket allvarligt, säger NTF:s generalsekreterare Marie Nordén och tillägger:

– Hälften av alla som omkommer på moped saknar eller hade tappat sin hjälm vid olyckstillfället och cirka 40 procent av de mycket allvarligt skadade har fått en huvudskada.

  • Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar något just nu. Se datum för publicering ovan artikeln. Vid nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln publicerats.
  • Det medieetiska systemet
Läs mer