Lördag 23 oktober 2021

Skuldsatta familjer i Skaraborg

Många barn i ekonomiskt utsatta situationer funderar på saker som de inte får svar på. Bris har öppet dygnet runt hela sommaren och stöttar barn i telefon, chatt och mejl. Foto: Kronofogden
Många barn i ekonomiskt utsatta situationer funderar på saker som de inte får svar på. Bris har öppet dygnet runt hela sommaren och stöttar barn i telefon, chatt och mejl. Foto: Kronofogden

Över 175 000 barn i Sverige växer upp i familjer där minst en förälder har skulder eller en pågående skuldsanering hos Kronofogden. I Skaraborg finns flest i Essunga, Töreboda och Vara. I de kommunerna lever 13 procent av barnen i skuldsatta familjer.

Lägst andel i Skaraborg finns i Grästorp, Götene och Skövde där sex procent av barnen tillhör familjer som är skuldsatta.

– Vi vill lyfta fram en osynlig grupp och visa att det finns många barn i landet som lever i ekonomisk utsatthet, säger Tina Häggmark på Kronofogden, i ett pressmeddelande.

Sommaren är ofta en jobbig tid för barn som växer upp i familjer som har svårt att få pengarna att räcka till. Kompisarna hittar på aktiviteter som kostar pengar medan de själva inte har råd att följa med. Då är det lätt att få känslan av att man är den enda som inte gör något roligt på sommarlovet.

– Många barn känner oro och skam, och tar på sig ett ansvar för familjens ekonomi. De kanske råkar höra när föräldrarna pratar om att de inte har råd att göra något på semestern och vill hjälpa till, säger Tina Häggmark.

Kronofogden och Bris samarbetar för att stötta barn som är oroliga över familjens ekonomi. Samarbetet handlar till största del om att sprida information till barn om att de inte är ensamma om sin situation, att det inte är deras fel och att det alltid finns någon att prata med om hur livet är just nu.

– I en samhällskris är det ofta de med minst marginaler som drabbas hårdast. När vuxna förlorar jobb och inkomst, eller oroar sig för framtiden, drabbar det barn. Det kan skapa ökad oro och konflikter hemma, och kan innebära att barnets möjligheter att delta i fritidsaktiviteter och sociala sammanhang på lika villkor som andra barn begränsas, säger Marie Angsell, sakkunnig socionom på Bris.

 

  • Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar något just nu. Se datum för publicering ovan artikeln. Vid nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln publicerats.
  • Det medieetiska systemet