Söndag 19 augusti 2018

SMHI varnar för att Vänern förändras

Foto: Fredrik Andersson/arkiv
Foto: Fredrik Andersson/arkiv

Sveriges fyra största sjöar – Vänern, Vättern, Mälaren och Hjälmaren – förändras rejält när klimatet blir varmare. Detta enligt en nya rapport från SMHI.

Det handlar om varmare vatten, mindre is och förändrade nivåer och flöden. Värst kan det bli runt Vänern då ras eller skred i Göta älvdalen kan stoppa utflödet, menar SMHI.

– Det är stora klimatförändringar redan. Vänern och Göta älv har en komplex problembild och vattensystemet berör viktiga samhällsfunktioner. Men det finns ingen som är ansvarig att driva frågan, säger SMHI:s hydrolog Anna Eklund till SVT Nyheter Väst.

2105 varnade Länsstyrelsen och kommunerna i Västra Götaland regeringen för att ingen har ett särskilt ansvar för detta inom ramen för en utredning 2015. Men utredningen berörde sedan inte frågan om vems ansvaret är eller var kostnaderna ska landa.

  • Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar något just nu. Se datum för publicering ovan artikeln. Vid nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln publicerats.
  • Det medieetiska systemet