Söndag 19 augusti 2018

Svår säsong för RS-virus

Det tros blir en besvärlig säsong för RS-virus. Det visar statistik från Folkhälsomyndigheten. Nu uppmanas föräldrar att hålla de minsta barnen borta från folksamlingar.

– Jag måste säga att jag blev förvånad när jag såg hur många småbarnsföräldrar som besökte exempelvis köpcentrumet Elins Esplanad i Skövde före jul, säger Maartje Wijers, barnläkare på Skaraborgs sjukhus Skövde till Västgöta-Tidningar.

Vartannat år brukar viruset slå till hårdare än vanligt. Hittills under säsongen 2016-2017 har 317 fall av RS-virus rapporterats. En siffra som kan jämföras med 51 fall vid samma tidpunkt året innan.

En topp väntas i februari av den smittsamma sjukdomen som för vuxna och äldre barn oftast yttrar sig infektionen som en vanlig förkylning. Små barn och nyfödda kan däremot bli svårt sjuka och i vissa fall krävs sjukhusvård.

– Försök så långt det är möjligt att inte besöka köpcentrum, mataffärer och lekland och undvik bussar och flygplan med mera för att slippa smittas. Och håll, om det går, din nyfödda hemma. Tar man med sig sin lilla ut och shoppar riskerar man att få vistas på sjukhus i flera dagar, ibland veckor. Tro mig, det är inte värt den risken, säger hon och fortsätter:

– Men självklart kan man ta promenader med sitt lilla barn.

  • Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar något just nu. Se datum för publicering ovan artikeln. Vid nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln publicerats.
  • Det medieetiska systemet