Torsdag 1 juni 2023

Trafikproblem när allt fler jobbpendlar

Om det tar 15 eller 20 minuter från det att Ulla Hellberg backar ut från garageuppfarten i Varnhem till jobbet i Skövde, tycker hon inte spelar så stor roll. Däremot undrar hon hur Skövde tänker lösa trafiksituationen i framtiden om pendlingen fortsätter att öka. Redan i dag är det köer både vid in- och utresa.
Om det tar 15 eller 20 minuter från det att Ulla Hellberg backar ut från garageuppfarten i Varnhem till jobbet i Skövde, tycker hon inte spelar så stor roll. Däremot undrar hon hur Skövde tänker lösa trafiksituationen i framtiden om pendlingen fortsätter att öka. Redan i dag är det köer både vid in- och utresa.

Ulla Hellberg, Varnhem, är en av nästan 40 000 skaraborgare som varje dag pendlar till jobbet. En skara som blivit allt större. Med trafikproblem som följd.
– Det är de senaste två åren det har märkts som mest, säger hon.

Skövde är den kommun i Skaraborg som flest människor reser till för att jobba. Nästan 12000 personer, boende i en annan kommun, sätter sig varje dag i en buss, bil eller på ett tåg för att komma till arbetsplatsen i Skövde. Ulla Hellberg i Varnhem är en av dem.

– Vi har bott här i snart 30 år, pendlat den här vägen och sett hur trafiken har ökat, säger Ulla Hellberg.

Hon och maken Jan åker bil eller buss till Skövde. Hon arbetar inom omvårdnadsförvaltningen i Skövde kommun. Han jobbar för Veolia med huvudarbetsplats på Volvo. Vissa dagar stämmer kollektivtrafiken med arbetstiderna, andra fungerar det inte alls. De samåker och trixar för att få resandet att flyta.

– Det är en positiv grej, att det går att bo i Varnhem och klara sig med en bil, säger Ulla.

Men vissa resor går trögare än andra. Ofta lämnar de hemmet vid 6.30 och vänder hemåt vid 16-tiden. Då kan det vara tät trafik in- och ut ur Skövde.

– Det är Hallenbergsrondellen som är proppen. För vår del är det eftermiddagen som är värst, när vi ska hem mellan fyra och fem. Då kan köerna börja nere på Kungsgatan och krypa framåt, säger Ulla Hellberg.

Enligt Trafikverkets senaste mätningar från 2014 kör 11600 fordon förbi Cementa på väg 49 varje dygn. Som mest, under sensommaren, när trafiken är tät, kan 1500 fordon passera under en timma på eftermiddagen

Trafiken på sträckan har ökat från år till år. När Ulla började pendla hade Skövde 35000 invånare. I dag bor 54000 människor i kommunen och visionen är att nå 60 000 år 2025.

– Hur ser samhällsplaneringen ut för 60 000 invånare? Jag funderar på hur man ser på trafiksituationen och vad man tänker sig för åtgärder, säger Ulla Hellberg.

Läs fler artiklar om det här i fredagens nummer av Skaraborgsbygden!

Fakta Pendling

Under 2015 arbetspendlade i snitt 39839 Skaraborgare varje dag till en annan kommun. Det är en ökning med 6000 personer på 10 år.

Drygt 11800 personer reser varje dag till Skövde för att jobba. Näst mest inpendling har Lidköping med knappt 4300 personer. På tredje plats hamnar Skara med nära 3500 inpendlare.

Grästorp är den enda kommun i Skaraborg där fler pendlar till ett jobb i en annan kommun, än vad som stannar och arbetar i hemkommunen. Cirka 1600 grästorpsbor lämnar kommunen och 1200 arbetar på hemmaplan.

  • Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar något just nu. Se datum för publicering ovan artikeln. Vid nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln publicerats.
  • Det medieetiska systemet
Senaste nyheterna
Hästar riskerar att fastna vid gränsen Skador på skogen fortsatt för höga Folket och NATO Allt fler barn insjuknar i diabetes typ 1 När vill du bli firad? De vill skydda skaraborgska berg från uranbrytning De lyfter fram dold kvinnohistoria På plats i demokratins högborg Gemenskap är drivkraften i spelföreningen Ökad självmordsrisk för äldre män på landsbygd