Tisdag 25 september 2018

Miljoner till besöksmål

Kees Donkersteeg och Ulf Sandberg vill utveckla turism för elcyklister i Högsåsen i Tiveden. Nu får den ekonomiska föreningen på orten 870 000 kronor för projektet.
Kees Donkersteeg och Ulf Sandberg vill utveckla turism för elcyklister i Högsåsen i Tiveden. Nu får den ekonomiska föreningen på orten 870 000 kronor för projektet.

Leader Nordvästra Skaraborg prioriterar fyra besöksmålsprojekt och fördelar 2,5 miljoner för bland annat husbilar i Mariestad, elcykel i Tiveden och till skärgårdsriket Torsö, Brommö, Dillö och Djurö.

Mariestads kommun vill dra igång projektet ”Husbilsdestination” Mariestad för att tillsammans med med handeln och föreningar utveckla Mariestad som husbilsdestination. 900 000 kronor avsätts för projektet.

I Gullspång har ”Högsåsen-Narven i Tivedens ekonomisk förening” sökt 870 000 kronor för att Tiveden ska bli ett av de första områdena i Sverige för elcykelturism genom att samordna paketlösningar där besökarna kan cykla till aktiviteter och sevärdheter i området och däremellan bo och äta gott.

Redan 2016 fick aktörer inom besöksmålsnäringen på Torsö stöd av Leader Nordvästra Skaraborg pengar för att kartlägga utvecklingspotential och bemöta behov hos besökare på öarna Torsö, Brommö, Dillö och Djurö. Resultatet har blivit en handlingsplan som nu ska genomföras i projektet ”Skärgårdsriket Torsö”. För detta söker ”Laxhall Ny restaurang AB” 440 000 kronor.

I Tumleberg, Vara, föreslås bygdegårdsföreningen få 235 000 kronor för en förstudie för att utforska platsens förutsättningar att utveckla ett besöksmål med aktiviteter i naturen som reseanledning.

Utöver dessa besöksmål så föreslås också Jenny Johansson i Rörsås, Mariestad, få 124 000 kronor för att utveckla gårdens grönsaksodling och tillgängliggöra lokala grönsaker under längre perioder av året genom vinterodling.

Pengarna kommer från EU:s landsbygdsfond och slutligt beslut tas av statliga Jordbruksverket.

Leader Nordvästra Skaraborg är en del av EU:s landsbygdsprogram 2014-2020, som syftar till att främja en ekonomisk, ekologisk och socialt hållbar utveckling på landsbygden. Organisationen består av en lokal utvecklingsgrupp, LAG, med representanter från ideell, privat och offentlig sektor. Leader Nordvästra Skaraborg består av kommunerna Essunga, Grästorp, Gullspång, Götene, Karlsborg, Lidköping, Mariestad, Skara, Töreboda och Vara.

  • Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar något just nu. Se datum för publicering ovan artikeln. Vid nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln publicerats.
  • Det medieetiska systemet