Onsdag 26 juni 2019

Unik kurs för lokal utveckling

Lars Carling, avdelningschef på Studieförbundet Vuxenskolan i Skaraborg.
Lars Carling, avdelningschef på Studieförbundet Vuxenskolan i Skaraborg.

Studieförbundet Vuxenskolan (SV) i Skaraborg, drar igång en distanskurs för att utveckla småorter och lokalsamhällen runt om i Skaraborg.

– Vi vänder oss till eldsjälarna, de som brinner för sin ort, säger Lars Carling, avdelningschef för SV Skaraborg.

Kursen ingår i projektet ” Den ultimata ortsutvecklingen” som SV driver tillsammans med Bygdegårdarnas riksförbund och Hembygdsförbundet. Det finansieras av Leader Nordvästra Skaraborg.

– Vi har studerat olika metoder i landet. Det vi tydligt ser är att den gemensamma nämnaren, för framgångsrik ortsutveckling, är att det finns lokala eldsjälar. Det måste finnas en lokal drivkraft som vill göra något, säger Lars Carling.

Distanskursen ”Den ultimata ortsutvecklingen” vänder sig till dessa. Och intresset är stort. Kursen är redan fulltecknad och fler anmälningar strömmar till.

– Du kanske känner frustration över att du saknar funktioner i den ort du lever i, kanske saknas det vårdmöjligheter, skola, polis, restaurang, mataffär, äldreboenden, aktiviteter för barnen eller dylikt. Du vill ändra på detta och behöver veta vilka verktyg, stöd och hjälp som finns att få, konstaterar projektledaren Mia Jansson, SV Skaraborg, på förbundets hemsida.

Deltagaren får varje vecka ett mejl med ett nytt avsnitt att ta del av, både genom dokument, film och lyssning. Deltagaren läser på materialet och gör sedan de uppdrag som finns med.

Sedan kan deltagaren själv välja om hen vill redovisa dessa uppdrag i text som mejlas till kursledaren för respons och feedback. Eller om hen vill delta på de videomöten där hen får möjlighet att diskutera och reflektera ämnena med andra som genomför kursen.

  • Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar något just nu. Se datum för publicering ovan artikeln. Vid nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln publicerats.
  • Det medieetiska systemet