Tisdag 3 oktober 2023

Vänerdagen arrangeras för 25:e gången

Den 30 september är det dags för den 25:e upplagan av Vänerdagen, som arrangeras av Vänerns vattenvårdsförbund.
Den 30 september är det dags för den 25:e upplagan av Vänerdagen, som arrangeras av Vänerns vattenvårdsförbund.

Snart är det dags för den 25:e upplagan av Vänerdagen. Fokus ligger i år på Tidans nya kvillområden, som är ett av Vänerns viktiga tillflöden.

Fredagen den 30 september bjuder Vänerns vattenvårdsförbund, Laxfond Vänern och Högskolan i Skövde in till Vänerdagen och ForskarFredag på Dacapo i Mariestad. En heldag med föreläsningar om sötvattenforskning och studiebesök vid Tidans nya kvillområden.

Vänerns vattenvårdsförbund bildades 1997 och verkar för att Vänern ska må bra idag och i framtiden. Detta genom att arbeta för bra vattenkvalitet och bevarande av sjöns arter och livsmiljöer. Flera av de miljöfrågor som var aktuella för 25 år sedan är fortsatt aktuella för Vänern. Exempelvis hotet mot den biologiska mångfalden och miljögifter.

– Då var det fokus på kvicksilver och dioxin men i dag är det nya organiska miljögifter som är aktuella, exempelvis industriellt framställda kemikalier som går under samlingsnamnet PFAS. Igenväxningen av Vänerns stränder och skär är fortsatt ett problem som dessutom ökat. Risker med invasiva, främmade arter var inte en fråga för 25 år sedan, vilket det är idag. Både igenväxning och risker med etablering av invasiva, främmade arter är ett hot mot den biologiska mångfalden i Vänern, säger Sara Peilot, verksamhetsledare på Vänerns vattenvårdsförbund, i ett pressmeddelande.

I år ligger stort fokus på Tidans nya kvillområden, ett av Vänerns viktiga tillflöden. Länsstyrelsen kommer berätta om de unika livsmiljöerna för växter och djur som finns där och vilka kulturmiljövärden området besitter.

Vänerdagen arrangeras årligen av Vänerns vattenvårdsförbund och Laxfond Vänern. När Vänerdagen nu anordnas för 25:e gången görs det tillsammans med Högskolan i Skövde som en del av den nationella vetenskapsfestivalen ForskarFredag.

– Med ForskarFredag och Vänerdagen ger vi deltagaren möjlighet att uppleva och upptäcka vad vetenskap och forskning är i relation till sötvatten och Vänern. Genom att träffa och prata med forskare kan du få en förståelse för hur forskning påverkar arbetet med sjöar, forskarnas vardag, och ställa frågorna som just du är intresserad av. En chans att uppleva hur spännande och samtidigt vardagsnära forskning kan vara, säger Mattias Pettersson, forskningskommunikatör på Högskolan i Skövde.

 

  • Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar något just nu. Se datum för publicering ovan artikeln. Vid nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln publicerats.
  • Det medieetiska systemet
Senaste nyheterna
Tores gamla mack blir byggnadsminne Kläder för små och stora Dyr fjärrvärme i Falköping och Grästorp Ingen ersättning för skador nära skyddad skog Gör dig redo för höst och vinter! Gör sig redo med nya tomter Litterära herrgården väcktes ur glömskan Så tar sig ditt barn säkert till skolan själv Världsläget styr även modet Katja föreläser om självskadebeteende och ätstörningar