Söndag 20 september 2020

Vårdkasar mot gruvbolag

Boende runt sjön Unden i Tiveden tänder på söndag vårdkasar runt hela Unden, för att protestera mot gruvbolagets planer att bryta kobolt vid sjön.

Protesterna växer snabbt mot det australienska gruvbolaget European Cobalts planer att leta efter metallen kobolt vid sjön Unden. I oktober fick bolaget undersökningstillstånd av den statliga myndigheten Bergsstaten. Kobolt är en eftertraktad metall, för bland annat produktion av elbilsbatterier.

Förra veckan genomfördes ett protestmöte i Undenäs. Ett hundratal deltagare kom. En Facebook-grupp har också bildats med namnet ”Vi som brinner för Unden”. Den har på bara en vecka samlat omkring 500 deltagare.

-Nu på söndag tänder vi vårdkasar runt hela sjön för att protestera mot planerna, säger Margareta Hildingsdotter, 70, som bor i byn Havsmon söder om Unden.
Den byn berörs direkt av gruvbolagets prospekteringstllstånd.

Margareta protesterade redan på 1980-talet när statliga gruvbolaget LKAB prospekterade efter guld i området.

-Hela idéen om gruvbrytning här är vansinnigt, säger hon. Vi som bor här lever av sjön och skogen i Tiveden.
Hon syftar inte bara på skogsbruk utan på den viktiga besöksnäringen i Tiveden.

-En gruva är inget hål i backen. Det handlar om stora dagbrott, säger hon.

-Det är oersättliga värden som står på spel för oss som bor runt Unden. Tanken att förlora allt detta på grund av en förorenande gruvindustri är outhärdlig.

Förr i tiden tände folk stora eldar, vårdkasar, i tider av ofred och krig.

På söndag sker alltså det igen kring sjön Unden. På 21 olika platser kommer eldar tändas för att protesterar mot gruvbolaget.

-Eldarna tänds klockan halv sex på kvällen, berättar Margareta Hildingsdotter, som själv kommer se till att det blir en stor eld vid Havikens strand.

– Vi hoppas på många eldar. Det kommer vara stora eldar, men också små brasor, ja lyktor och ljus duger lika bra, säger hon. Vi ska visa att folk runt hela Unden står bakom protesterna mot gruvbrytning i Tiveden.

-Här i Tived vet vi att en liten tuva kan stjälpa stora lass, skriver aktionsgruppen i sin inbjudan.

-Vi måste reagera, för vi vet att det är pengarna som styr. Kobolt är en eftertraktad metall, konstaterar Margareta Hildingsdotter.

  • Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar något just nu. Se datum för publicering ovan artikeln. Vid nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln publicerats.
  • Det medieetiska systemet
Läs mer