Torsdag 28 maj 2020

900 gör högskoleprov i Skövde

Närmare 900 personer har anmält sig för att skriva högskoleprovet i Skövde på söndag, den 20 oktober. Det är en ökning med nästan sju procent sen förra året. I hela landet är antalet anmälda 52 000.

För första gången på flera år ökar antalet ansökningar till högre studier. Universitets- och högskolerådet konstaterar att det är ett trendbrott och att intresset för högre utbildning ökar i Sverige igen.

Högskoleprov

Högskoleprovet ger alla som är behöriga en extra chans att komma in på kurser och program vid landets olika högskolor och universitet. Högskoleprovet innebär alltså en ytterligare sökkvot i konkurrensen om platserna.

I Skövde noteras nu en ökning av antalet anmälda till provet jämfört med förra hösten. Högskoleprovet består av fem provpass med totalt 160 uppgifter, så det blir en lång dag för dem som ska skriva provet. I Skövde ges provet på Högskolan.

På många platser

Högskoleprovet genomförs av Universitets- och högskolerådet tillsammans med universitet och högskolor i Sverige.

Totalt har 51556 personer anmält sig till höstens högskoleprov som ges på 120 olika platser runt om i landet.  Det är en ökning med 4,6 procent jämfört med för ett år sedan. Drygt 80 procent av dem som anmält sig är födda 1995 eller senare.

  • Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar något just nu. Se datum för publicering ovan artikeln. Vid nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln publicerats.
  • Det medieetiska systemet
Läs mer