Torsdag 28 september 2023

Nytt krematorium ska byggas i Skövde

Bild: White arkitekter
Bild: White arkitekter

Skövde kommer att bygga ett nytt krematorium, som ska ligga i Södra Ryd, mellan Timmervägen och Karstorpsvägen. Det nya krematoriet kommer att ha två ugnar som ska ta emot avlidna från såväl Skövde som angränsande kommuner, skriver Svenska kyrkan i ett pressmeddelande.

Asplunds Bygg AB har vunnit anbudstävlingen att utveckla Skövde nya Krematorium fas 1 och 2.

Krematoriet vid S:ta Birgittas kapell är snart 60 år gammalt, har enbart en ugn som kräver regelbundna kontroller. Behovet av ett nytt krematorium är stort, enligt Svenska kyrkan. Andelen kremationer ökar stadigt och i dag kremeras 88 procent av alla avlidna skövdebor.

− Byggnationen av krematoriet och ceremonilokalen blir det största som hänt Svenska kyrkan i Skövde sedan S:ta Helena kyrka byggdes på 1700-talet, säger Svante Jildenhed, ordförande i Kyrkorådet för Svenska kyrkan i Skövde, i ett pressmeddelande.

En ceremonilokal ska byggas i anslutning till krematoriet. Ceremonilokalen ska kunna användas för begravningsceremonier oavsett trosinriktning samt för konserter och andra arrangemang. Det nya krematoriet och ceremonilokalen är planerat att stå klart till sensommaren 2025.

En begravningsplats ska också projekteras i anslutning till krematoriet och ceremonilokalen men gravplatser finns för ytterligare 20 år på S:t Birgittas kyrkogård.

  • Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar något just nu. Se datum för publicering ovan artikeln. Vid nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln publicerats.
  • Det medieetiska systemet
Senaste nyheterna
Ingen ersättning för skador nära skyddad skog Gör dig redo för höst och vinter! Gör sig redo med nya tomter Litterära herrgården väcktes ur glömskan Så tar sig ditt barn säkert till skolan själv Världsläget styr även modet Katja föreläser om självskadebeteende och ätstörningar Vad vill du egentligen? ”Ett dråpslag mot folkbildningen” 4 av 10 kör för fort utanför skolor