Lördag 28 januari 2023

Så blir det nya styret i Skövde

En dryg månad efter valet är det nu klart vilka partier som ska styra i Skövde. M, S och KD bildar  majoritet och kommer tillsammans styra kommunen.

I slutet av september presenterades det att KD, M, L och C skulle fortsätta styra kommunen i minoritet trots det dåliga resultatet i valet för deras del. Men knappt en månad senare, på onsdagen kom det nya beskedet om att det i stället blir M, KD och S som ska styra tillsammans.

– Det handlar om ansvarstagande för kommunens bästa, säger Theres Sahlström (M) till Skaraborgs Allehanda

M och KD gav alltså upp den gamla alliansen med C och L och S bröt det tidigare löftet om valteknisk samverkan med V och MP. Socialdemokraterna är största parti men Theres Sahlström (M) blir kommunstyrelsens ordförande. Johan Ask (S) blir första vice ordförande i kommunstyrelsen och tar över rollen som kommunalråd efter Centerpartiet.

Vem som tar över efter Johan Ask som oppositionsråd är ännu inte klart. Resterande sex partier kommer sitta i opposition där L, C, V och MP ingår en valteknisk samverkan samtidigt som SP och SD gått ut med att även de diskuterar ett sådant samarbete.

Framöver ska ett budgetförslag från M, KD och S föras fram till kommunfullmäktige i november och platserna i de olika styrelserna och nämnderna ska fördelas under november och december.

  • Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar något just nu. Se datum för publicering ovan artikeln. Vid nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln publicerats.
  • Det medieetiska systemet