Lördag 6 juni 2020

Skövde kan få årets småstadspris

Skövde konkurrerar med Varberg och Ystad om att bli årets superkommun, kategori småstad/landsbygd.
Skövde konkurrerar med Varberg och Ystad om att bli årets superkommun, kategori småstad/landsbygd.

Tidningen Dagens samhälle har nominerat Skövde kommun som en av kandidaterna till priset årets superkommun kategorin småstad/landsbygdskommun.
Förra året fick Vara kommun detta pris.

Dagens Samhälle delar varje år ut priset Årets superkommun, i olika kategorier. 75 olika parametrar har i år vägts in.

Kommunrankningen är uppdelad i tre klasser och utgår i år från huvudgrupperna i SKL:s kommungruppsindelning 2017. Tanken är att jämföra kommuner som är något så när lika.

Nominerade i kategorin storstadskommuner är: Mölndal, Nacka och Solna. Nominerade i kategorin städer/stadsnära kommuner är: Halmstad, Lund och Nykvarn. Nominerade i kategorin småstad/landsbygdskommun är: Skövde, Varberg och Ystad.

– Det känns otroligt roligt att Skövde finns med bland årets finalister. Vi arbetar målmedvetet med bland annat Skövdes attraktivitet och bostadsbyggande och håller en god kvalitet på våra välfärdstjänster. Detta är ett kvitto på att det vi gör ger resultat, säger Katarina Jonsson (M) kommunstyrelsens ordförande.

Motiveringen för Skövde är följande:

Skövde är en anrik industristad som står stark tack vare bland annat Volvo, högskolan och garnisonen. Kommunen kniper höga poäng på sin dynamiska arbetsmarknad, gynnsamma demografi samt goda betyg inom vård och omsorg. Målet är att antalet invånare ska öka till 60 000 till år 2025. Därför byggs det också så det knakar. Bland annat Sveriges största bostadsområde med höga hus med trästomme i Frostaliden. Skövde har varje år placerat sig väl bland superkommunerna, men utan att ta pallplats. I år har man chans till seger. ”

Priset delas ut den 16 maj i Stockholm. År 2017 fick Vara kommun samma pris, som årets superkommun kategori småstad/landsbygd.

  • Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar något just nu. Se datum för publicering ovan artikeln. Vid nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln publicerats.
  • Det medieetiska systemet
Läs mer