Lördag 18 augusti 2018

Skövde satsar på studio för att bli ”Spelstaden”

Skövde kommun tecknar avtal med Gamingzone Entertainment för att bygga en studio för bolagets direktsända show kring krigsspelet Counter-Strike. Kommunalrådet Katarina Jonsson (M) hoppas att satsningen stärker Skövde som ”spelstad” och att nya besökare hittar till kommunen.

E-sport samlar idag 700 miljoner människor världen över. Uttrycket E-sport myntades i slutet av 1990-talet i Sydkorea och står för ”Elektronisk sport”. Det är ett samlingsbegrepp för tävlingar som utförs på datorer, mobiler, surfplattor och spelkonsoler. De tävlande spelar olika sorters datorspel med varandra via internet eller olika typer av nätverk.

I veckan tecknade Skövde kommun ett avtal med Gamingzone Entertainement för att bolagets kommande säsong av ”Gamerz” ska spelas in i Skövde. Kommunen skjuter till 750 000 kronor i stöd för år 2017.

-Det här är ett betydelsefullt steg för att stärka Skövde som spelstaden. Vi ser detta som en möjlighet att sätta Skövde på kartan för alla som är intresserade av e-sport, säger kommunalrådet Katarina Jonsson (M) efter att Skövdes kommunstyrelse enigt godkänt avtalet.

Därmed ges också klartecken för bygge av en ny studio i Gothia Science Park i Skövde, där showen ska spelas in med deltagare från hela Europa.

– Vi kan ta en duktig spelare från pojk eller flickrummet i källaren hemma hos föräldrarna till världsscenen inom e-sport. Vi vänder oss till talanger från hela Europa som får denna möjlighet, säger Karl Mikael Cakste, vd på Gamingzone Entertainment.

Men det handlar framför allt om pojkar.  Kanske inte så konstigt eftersom hela showen i grund och botten kretsar kring krigsspelet Counter-Strike Global Offensive. Spelet handlar om militära uppdrag där det gäller att döda och slå ut motståndarna i en virtuell krigsmiljö.

-Vi söker givetvis med ljus och lykta efter tjejer också, betonar Karl Mikael Cakste.

I spelhuset ska tolv spelare, uppdelade i två lag under 20 dagar leva, bo och äta och spela Counter-Strike. Och det gäller att ens lag vinner, annars riskerar deltagaren att få åka hem. För utanför står hela tiden hungriga utmanare som vill åt en plats i studion. Just interaktiviteten med de som följer spelet på sin dataskärm hemma är central för hela satsningen.

Det som lockar är priset att få möjlighet att bli proffs och en del av världslaget FNATIC Academy. Där finns alla superstjärnor inom denna e-sport.

I maj ifjol testades showen i inspelningar på Wenngarns slott utanför Sigtuna. Men bolaget fick inte till stånd en permanent produktion i Sigtuna, utan har sökt efter annan värdkommun.

-Det ska vara nära till flyg, men också en bra infrastruktur för dataspel, vilket det finns  i Skövde. Här finns både kompetens och passion för gaming och e-sport, säger Karl Mikael Cakste.

– Program- och mediabolag över hela världen har visat intresse för att spela in lokala versioner av Gamerz, berättar han. Vår tanke är att spela in även dessa program i Skövde. Då flyger vi in deltagarna från exempelvis Tyskland.

Under de 20 dagar som showen spelas in krävs det ett 60-tal medarbetare runt spelet.

-När vi inte är på plats, kommer andra kunna hyra våra lokaler, säger Cakste.

Avtalet med Skövde kommun löper bara ett år.

-Detta är den första studion som vi bygger, men vi hoppas att kunna ha den långsiktigt, betonar Karl Mikael Cakste. Showen kommer visas på internationella plattformar.

Något som gläder Skövdes kommunalråd Katarina Jonsson:

-Vi vill skapa en miljö som är intressant för både aktiva spelare och publik, säger hon och betonar att satsningen är viktig för såväl besöksnäringen som ortens högskola.

Underhållningsbolaget GZ Gamingzone Entertainement AB bildades i december 2016.

  • Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar något just nu. Se datum för publicering ovan artikeln. Vid nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln publicerats.
  • Det medieetiska systemet