Onsdag 7 juni 2023

Vårdprotesten blir personlig i Skövde

Den fjärde september fylls Hertig Johans torg i Skövde av berättelser. Patienter, anhöriga och personal delar med sig av sina personliga upplevelser av en vård, som de menar, har allt för lite resurser.

I juli fick tre sjuksköterskor i Stockholm nog. De hade tröttnat på att inför varje sommar göra sig beredda på ett kaos inom vården, på att se sina kollegor stressas sönder och patienter fara illa när resurserna inte räckte.

Via sociala medier och debattartiklar manade de till en nationell manifestation den fjärde september. Parollen är ”Slut på rean – en annan vård är möjlig”.

I Skövde har sjuksköterskan Viveka Karlberg tagit emot stafettpinnen och skapat ett evenemang på Hertig Johans torg.

– Eftersom det var jag som initierade det ville jag göra det till min grej, på mitt sätt, säger hon.

Drabbade berättar

Det blir inget demonstrationståg genom stadens gator, däremot berättelser om situationen i vården i Skaraborg.

– Alla ska få delge på vilket sätt de blir drabbade. Vi har en tjej med en obotlig sjukdom som vården missade. När den väl upptäcktes var det för sent. Hon kan berätta vad det betyder när det inte finns resurser, säger Viveka Karlberg.

En mamma berättar om hur det var när hennes 18-åriga dotter förra året dog i en ovanlig form av cancer och de svårigheter det inledningsvis var att få någon att ta symptomen på allvar.

– Jag vill inte visa siffror ’så här mycket personal fattas’,  ’så här många platser fattas’. Jag vill visa hur det är, säger Viveka Karlberg, som själv inledningstalar.

Inget lokalt gnäll

Fikaförsäljning, godisregn för barn och musik är annat som händer på torget.

– Jag hoppas resultatet blir att någon får upp ögonen för att det är inte är något lokalt gnäll, utan förstå att det är landsomfattande.

– Och sedan vill jag att ingen politiker och ingen tjänsteman ska kunna säga att ’det här har de aldrig hört’. Vill de veta hur personal och patienter mår ska de komma till torget, inte skicka ut enkäter på nätet som visar att alla är nöjda!

  • Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar något just nu. Se datum för publicering ovan artikeln. Vid nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln publicerats.
  • Det medieetiska systemet
Läs mer