Måndag 26 juli 2021

Snårig väg till nytt styre efter regeringens fall

De skaraborgska riksdagsledamöterna Jessica Thunander (V), Patrik Björck (S) och Ulrika Heie (C) är alla osäkra på resultatet av regeringskrisen. Statsminister Stefan Löfven har några dagar på sig att besluta om extraval, annars väntar nya talmansrundor
De skaraborgska riksdagsledamöterna Jessica Thunander (V), Patrik Björck (S) och Ulrika Heie (C) är alla osäkra på resultatet av regeringskrisen. Statsminister Stefan Löfven har några dagar på sig att besluta om extraval, annars väntar nya talmansrundor

En majoritet av riksdagens ledamöter tryckte grönt och röstade därmed för en misstroendeförklaring mot statsminister Stefan Löfven.

– I det läge vi är i nu så försätter man Sverige i en väldigt svår situation, säger riksdagsledamoten Ulrika Heie (C), från Skövde.

Det var Sverigedemokraterna som väckte misstroendeförklaringen mot statsministern, men det var Vänsterpartiets hållning som blev den tändande gnistan. Frågan om hyressättning i nyproducerade bostäder blev droppen för V som i förra veckan förklarade att man var berett att rösta bort Stefan Löfven. Det blev starten på några dramatiska dagar som kulminerade i och med måndagens omröstning i riksdagen.

– Ingen kan bli förvånad över att vi gör exakt det vi har sagt i två och ett halvt år att vi ska göra. Marknadshyror skulle drabba tre miljoner hyresgäster och helt slå sönder den svenska modellen, säger riksdagsledamoten Jessica Thunander (V) från Falköping.

Den verklighetsbeskrivningen delas föga förvånande inte av Ulrika Heie eller riksdagsledamoten Patrik Björck (S), Falköping.

– Vänsterpartiet vill ha Stefan Löfven som statsminister och har dragit en röd linje vid ett förslag om marknadshyror, men det finns inget sådant förslag, säger Björck.

– Det finns ingen proposition om fri hyressättning i nyproduktion. Hade det handlat om det skulle V inte fått med sig M och KD, säger Ulrika Heie.

Oavsett åsikt i sakfrågan eller bakgrunden till misstroendeförklaringen så beklagar de skaraborgska riksdagsledamöter som tidningen har pratat med utvecklingen, även Jessica Thunander som alltså röstade för misstroende.

– Det här var ingenting som vi ville göra så det är sorgset och tungt, men det hade känts ännu tyngre om vi inte hade gjort det vi sagt, säger hon.

Misstroendeförklaringen mot regeringen innebär att regeringen antingen måste avgå eller utlysa extraval. Beslut om extraval ska fattas inom en vecka. Blir det inte så entledigas regeringen och det blir talmansrundor på samma sätt som efter valet 2018. Talmannen Andreas Norlén har slagit fast att eventuella talmansrundor ska gå snabbare den här gången. Den gången dröjde det nästan fyra månader innan Sverige fick en ny regering.

Det parlamentariska läget är dock inte alls lättare nu, snarare tvärtom sedan Nyamko Sabuni deklarerat att januariavtalet nu är överspelat och att L ska arbeta för en borgerlig regering.

– Jag hade hoppats att man skulle kunna fortsätta med januariavtalet och med Löfven som statsminister, men L verkar ha stängt den dörren. Det lutar allt mer åt ett extraval, säger Ulrica Heie.

Jessica Thunander hoppas att regeringspartierna tillsammans med V och C ska kunna komma med en lösning, men då krävs att januariavtalets punkt 44 om fri hyressättning i nyproduktion stryks.

– S och C visste hur vi skulle reagera på det här och jag tycker att det är arrogant att gå fram med det då. De behöver ju våra mandat för att kunna regera. Jag hoppas att de tar sig samman nu och pratar med oss. Det måste gå att hitta en politik som alla kan leva med i ett år fram till nästa val, säger hon.

Inte ens socialdemokraten Patrik Björck vågar spekulera om hur statsministern resonerar och vilken väg han till slut väljer.

– Jag ska vara helt ärlig och säga att jag inte vet hur jag hade gjort om jag var Stefan Löfven. Ett extraval har den fördelen att det nog skulle ge större legitimitet åt en regering. Nackdelen är att det tar tid och det är inte alls säkert att det parlamentariska läget ändras. Talmansrundor kan gå fortare, men det skulle också kunna bli så att vi efter några veckor med förhandlingar ändå står inför att extraval, säger Patrik Björck.

– Även om smittläget förbättrats så är vi mitt i en pandemi med en ekonomisk kris som följd. Det absolut viktigaste är att landet får en handlingskraftig regering så fort som möjligt.

  • Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar något just nu. Se datum för publicering ovan artikeln. Vid nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln publicerats.
  • Det medieetiska systemet