Fredag 29 september 2023

Snart öppnar Jordbruksverkets kattregister

LÄTTARE. Med ett lagstadgat kattregister ska det bli lättare att återförena bortsprungna och upphittade katter med sina ägare, liksom att identifiera vilka katter som saknar ett hem och behöver tas omhand. 
LÄTTARE. Med ett lagstadgat kattregister ska det bli lättare att återförena bortsprungna och upphittade katter med sina ägare, liksom att identifiera vilka katter som saknar ett hem och behöver tas omhand. 

Om en dryg månad, den 2 januari 2023, öppnar Jordbruksverkets kattregister.

– Det långsiktiga målet är att förbättra kattens välfärd”, säger Anders Elfström, avdelningschef på Jordbruksverket. 

Det finns uppskattningsvis 1,4 miljoner katter i Sverige – en siffra som gör katten till vårt vanligaste husdjur. Samtidigt är kattens status som sällskapsdjur låg och av de 1,4 miljonerna bedöms omkring 100 000 katter vara hemlösa och förvildade.

– Nu tydliggörs kattägarens ansvar genom att det blir lag på att märka och registrera sin katt. Det kommer inte att lösa hela problematiken, men det är ett steg i rätt riktning för att höja kattens status och förbättra kattens välfärd, säger Anders Elfström, avdelningschef på Jordbruksverket, i ett pressmeddelande.

E-tjänst öppnar i januari 

Den nya lagen innebär att alla katter födda från 2008 och framåt ska vara id-märkta, med chip eller tatuering, och registrerade i Jordbruksverkets kattregister. Lagen träder i kraft vid årsskiftet. Jordbruksverkets e-tjänst, som kattägare i första hand uppmanas använda för att registrera sin katt, öppnar måndagen den 2 januari.

– Vi inser att det kommer ta tid innan alla har registrerat sina katter i registret och det är helt okej. Det viktiga är inte att alla katter registreras direkt, utan att det på sikt blir lika självklart att registrera sin katt som det har blivit att registrera sin hund, säger Anders Elfström.

Id-märk katten innan 

Samtidigt är det många kattägare som redan nu hör av sig till Jordbruksverket för att de vill registrera sin katt. Men det är först när lagen trätt i kraft som registret kan öppna.

– Vi har full förståelse för dem som redan nu vill göra rätt för sig och registrera sin katt hos oss, men vi har helt enkelt inte rätt att föra register innan lagen börjar gälla. Det man som kattägare kan göra för att förbereda sig, är att se till att ens katt blir id-märkt om den inte redan är det.

Ingen koppling till frivilliga register

Kattuppgifter som redan finns i frivilliga register kommer inte att föras över till Jordbruksverkets kattregister. Det beror både på juridiska och praktiska hinder.

– Det blir därför ingen skillnad om man som kattägare redan registrerat sin katt i ett frivilligt register. Katten behöver ändå registreras i Jordbruksverkets register, säger Anders Elfström.

Det kostar 40 kronor per katt att registrera via e-tjänsten på Jordbruksverkets webbplats. För den som inte vill eller kan använda e-tjänsten kommer det att vara möjligt att använda en blankett. Det kostar då 100 kronor per katt.

  • Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar något just nu. Se datum för publicering ovan artikeln. Vid nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln publicerats.
  • Det medieetiska systemet
Senaste nyheterna
Ingen ersättning för skador nära skyddad skog Gör dig redo för höst och vinter! Gör sig redo med nya tomter Litterära herrgården väcktes ur glömskan Så tar sig ditt barn säkert till skolan själv Världsläget styr även modet Katja föreläser om självskadebeteende och ätstörningar Vad vill du egentligen? ”Ett dråpslag mot folkbildningen” 4 av 10 kör för fort utanför skolor