Söndag 28 februari 2021

Sönderfrusna rör i villor och sommarstugor

Efter snart en månad med temperaturer långt under nollstrecket ökar risken för frysskador i villor och fritidshus. Nu när varmare väder är på ingång och skadade rör tinar, finns risk för otrevliga överraskningar då vattenrör börjar läcka.

Tyvärr är det också nu många stugägare upptäcker skador på sitt sommarställe. Det dominerande problemet är sönderfrusna ledningar. Länsförsäkringar Skaraborg har så här långt denna vinter fått in ett 25-tal frysskador och fler är att vänta. 2010 då det var en riktigt sträng vinter fick Länsförsäkringar in drygt 250 ärenden där rör frusit och orsakat skada i byggnaden.

– De flesta frysskador är helt onödiga, säger Ulf Lindholm, skadechef på Länsförsäkringar Skaraborg och fortsätter:

– När vi stänger stugan inför vintern drar vi ofta ner värmen för mycket, ibland helt och hållet. Då skapar vi risk för frysskador.

I de fall stugan är igenbommad hela vintern är det nödvändigt att stänga av vattnet och tömma ledningarna. Om det finns vatten kvar i ledningarna bör inomhustemperaturen stå på plus 15 grader.

– Be någon titta till huset med jämna mellanrum, uppmanar Ulf Lindholm. Ett strömavbrott under ett par dygn gör att temperaturen snabbt sjunker och ger då ofta frysskador om det finns vatten kvar i ledningarna. Sommarstugor är ju ofta också sämre isolerade än en vanlig villa.

Gör det själv

Tre scenarier inför stugöppningen och vad du själv kan göra om du vet eller misstänker att något inte står rätt till:

1. En ispropp som spräckt ett rör under vintern börjar smälta på våren. Om vattnet som går in till huset varit påslaget, är risken mycket stor att vattnet forsat ut.

– Då handlar det om tusentals liter vatten per dag om ledningen har fullt tryck, säger Ulf Lindholm. Oftast är då hela huset totalskadat och du får tillbringa hela sommaren med att reparera huset.

* Stäng av vattnet.

* Ring rörmokare.

* Rädda det du kan.

2. Om du öppnar vattnet in till huset och upptäcker att ett rör har skadats under vintern så finns det fortfarande tid att begränsa skadan.

* Stäng av huvudkranen till vattnet.

* Ring efter en rörmokare som kan täta läckaget.

* Begränsa skadan genom att avlägsna blött material.

3. Om allt verkar lugnt, se över alla synliga rörkopplingar och kranar i kök och badrum för att upptäcka eventuella smygläckage. När du sen öppnar vattnet in till huset och alla kranar är stängda – gå runt och lyssna efter ett susande ljud. Om det susar kan det vara en spricka i ett rör inne i väggen.

* Stäng av huvudkranen till vattnet.

* Ring rörmokare som kan kontrollera om det finns spricka eller inte, och åtgärda om så behövs.

  • Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar något just nu. Se datum för publicering ovan artikeln. Vid nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln publicerats.
  • Det medieetiska systemet