Torsdag 23 mars 2023

Spiken – ett läge som lockar

Kållandsö har en hel del att erbjuda sina besökare. Det är också här som du hittar en av Europas största insjöhamnar – Spikens fiskläge.

Spikens fiskeläge har länge spelat en stor och viktig roll för fisket i Vänern, en roll som fortfarande håller i sig när fiskare ska se till att landa sina fångster.

Men trots att det fortfarande kretsar mycket kring just fisk, så har det hänt saker där ute på Kållandsö – inte minst på somrarna.

Spikens fiskeläge är nämligen sedan flera år tillbaka även en riktig turistmagnet.

Stilla hungern

Kombinationen av nyfångad fisk och turister har dessutom visat sig vara riktigt lyckad, om inte annat när hungern sätter in.

För vid Spikens fiskläge behöver ingen gå hungrig. Och skulle det vara som så att fiskar i olika varianter inte tillhör favoritkosten, så går det att hitta alternativ – exempelvis smörgåsar, hamburgare och pizzor.

Varierande mix

På temat mat erbjuder också restaurang Sjöboden en meny med lokalt innehåll och den som hellre vill laga sin egen mat kan handla i servicebutiken.

Just det lokala är annars något som återkommer i en varierande mix av olika hantverk – där keramik, kläder och konst bara är några av de inslag som slåss om turisternas gunst och semesterkassa.

Olika gäster

De flesta besökarna kommer nog numera landvägen, men givetvis är Spiken ett populärt inslag även för Vänerns alla fritidsskeppare. Längst in i hamnen finns det också ett 30-tal gästplatser för båtar, med en servicebyggnad alldeles i närheten.

Andra gäster är de som kommer i husbilar. Här handlar det om en parkerings­plats med möjligheten att kunna övernatta.

Fakta: Fiske i Vänern

* Vänern är landets mest betydelsefulla sjö för yrkesfisket och det finns omkring 80 yrkesfiskare i Vänern, varav 13 är aktiva i Spikens fiskehamn – som i sin tur är en av Europas största insjöhamnar.

* Fångsterna består av gös, lake, gädda, abborre, siklöja, öring och laxfiskar.

* Efter att isarna har försvunnit och fram till oktober är yrkesfisket som mest intensivt. Yrkesfisket fångar årligen cirka 600 ton fisk.

* I slutet på 1800-talet var medelfångsten per fiskare 0,5 ton. Men då var antalet fiskare mer än tio gånger fler och fiskarna levde också av jordbruk och sjöfart. Fisket har alltså blivit mycket effektivare.

* Trollingfiske är mycket populärt bland sportfiskare. De fiskar då med flera spön och fångar främst lax och öring. Fritidsfiskare som sätter nät fångar mest gädda och abborre.

Källor: spiken.se och lansstyrelsen.se

  • Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar något just nu. Se datum för publicering ovan artikeln. Vid nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln publicerats.
  • Det medieetiska systemet