Söndag 20 september 2020

ST-läkaren Ruji-On gick hela vägen

Ruji-On Namnuan är ST-läkare på urologen vid Skaraborgs Sjukhus och är inne på år fem av sin specialisttjänstgöring. Foto: Bild och Media
Ruji-On Namnuan är ST-läkare på urologen vid Skaraborgs Sjukhus och är inne på år fem av sin specialisttjänstgöring. Foto: Bild och Media

Ruji-On Namnuan, ST-läkare på urologkliniken vid Skaraborgs Sjukhus, är stolt och glad. Hon var en av blott fyra bland totalt 48 deltagare som fick slutföra den europeiska utbildningen ”ART in flexible” i Spanien.

”Det kändes jätteroligt. Dels att bli utvald och dels för att det var en riktigt bra kurs som jag troligtvis annars aldrig hade fått chans att åka på”, säger Ruji-On Namnuan i ett pressmeddelande.

”Advanced Resident Training in flexible”(ART in flexible) är en kurs inom endourologi. Endourologi innebär att urologen åtgärdar problem i patientens urinvägar via kamerainstrument, så kallade uretäroskop eller cystoskop.

Kursen anordnas av den europeiska specialistföreningen European Association of Urology (EAU) och riktar sig till ST-läkare i hela Europa. Den är uppdelad i tre steg och en urvalsprocess avgör vilka deltagare som går vidare från de olika stegen.

Tre steg

Kursen inleds med en och en dag i  Berlin med fokus på grundläggande principer för instrumentering. Här deltog 48 ST-läkare varav 16 valdes ut till nästa steg.

I det andra steget tillbringades ytterligare två dagar i Berlin. Nu låg fokus på behandling av stenar i urinvägarna. Av de 16 som deltog valdes fyra ut till det tredje och sista steget.

Till Spanien

Ruji-On Namnuan var en av dessa fyra som fick åka till Caceres i Spanien för tre dagar där hälften fokuserade på endourologi, och andra delen på laparoskopi, det vill säga titthålsoperation. Övningarna utfördes på levande grisar som var sövda, vilket gjorde det hela verklighetstroget.

Ruji-On Namnuan tycker att hon har utvecklats otroligt snabbt och lärt sig mycket under kort tid, tack vare all mängdträning och handledning som annars kan vara svår att få ihop i den kliniska vardagen på sjukhuset.

”Ofta behöver man just mängdträning koncentrerat under kort tid för att bli bra på ett ingrepp. Detta är välkänt inom opererande specialiteter, men svårt att i verkligen få till på grund av olika omständigheter, såsom resursbrist”, säger hon.

Hennes förhoppning är att detta kommer att vara till nytta för framtida patienter.

”Jag kommer ha ytterligare ett verktyg att ta till vid stenkirurgi. Detta kan innebära att man kan åtgärda exempelvis en sten under samma ingrepp istället för att behöva planera in ytterligare en operation. Förhoppningen är också att vi på kliniken kommer att kunna erbjuda mer avancerade ingrepp till fler patienter.”

  • Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar något just nu. Se datum för publicering ovan artikeln. Vid nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln publicerats.
  • Det medieetiska systemet