Torsdag 30 mars 2023

Stålhane på Vänermuseet

TIDIGT. Carl-Harry Stålhane föddes i Mariestad 1920 och kom till Rörstrandsfabriken i Lidköping redan som 18-åring.
TIDIGT. Carl-Harry Stålhane föddes i Mariestad 1920 och kom till Rörstrandsfabriken i Lidköping redan som 18-åring.

I utställningen Stålhane i sta´n visas föremål från Carl-Harry Stålhanes rika och varierande produktion. Utställningen är en vidareutveckling av den utställning om Stålhane som visades på Läckö Slott sommaren 2020.

Carl-Harry Stålhane föddes i Mariestad 1920 och kom till Rörstrandsfabriken i Lidköping redan som 18-åring, 1939, där han fick anställning på Konstavdelningen.

Han blev tidigt medhjälpare och assistent till konstnären Isaac Grünewald, som gästspelade på Rörstrand 1942, och fick senare studera för denne i Stockholm.

Bröt sig loss

Stålhane blev med tiden konstnärlig ledare på Rörstrand och designchef för porslinssektionen, men också lärare och inspiratör för många blivande konstnärer och keramiker.

1973 bröt han sig loss och startade egen keramikateljé, Designhuset, tillsammans med sin drejare sedan ett antal år tillbaka – Kent Ericsson. Det utmynnade i Porslins- och Keramikindustriskolan, föregångare till dagens Formakademin.

4 maj-18juli

Utställningen är producerad av Rörstrand Museum, men visas på Vänermuseet, då Rörstrand Museum är stängt för ombyggnation.

Stålhane i sta´n visas mellan 4 maj och 18 juli – med reservation för eventuella coronarestriktioner.

  • Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar något just nu. Se datum för publicering ovan artikeln. Vid nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln publicerats.
  • Det medieetiska systemet