Torsdag 23 mars 2023

Strid i Essunga om ensamkommande

Ensamkommande asylsökande under 18 år tvingas lämna Nossebro och Essunga kommun.
Ensamkommande asylsökande under 18 år tvingas lämna Nossebro och Essunga kommun.

Kommunstyrelsen i Essunga har beslutat att ensamkommande asylsökande ungdomar som passerat 18 år ska överlämnas till Migrationsverket och lämna kommunen. Socialnämndens ordförande protesterar mot beslutet.

Tidningen NLT uppger att det i Essunga kommun finns nio ungdomar som uppnått 18 år under år 2017. Kommunstyrelsen har nu beslutat att dessa måste lämna kommunen.

Socialnämndens ordförande Elsy Lundberg Östrand (L) tycker beslutet är inhumant.

-Jag hade hoppats på en bred debatt i kommunfullmäktige, säger hon till tidningen NLT. Men nu väljer man att stänga dörren. Det är så fruktansvärt och odemokratiskt.

Kommunalrådet Daniel Andersson (M) menar att frågan är en verksamhetsfråga och inte behöver behandlas i kommunfullmäktige.

Beslutet i kommunstyrelsen grundar sig på det nya ersättningssystemet som sedan juli inte ger kommunen ersättning för ensamkommande asylsökande över 18 år.

  • Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar något just nu. Se datum för publicering ovan artikeln. Vid nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln publicerats.
  • Det medieetiska systemet
Läs mer