Fredag 5 juni 2020

Tågens punktlighet ökar

Järnvägstationen i Skövde.
Järnvägstationen i Skövde.

När persontågens punktlighet för januari summerades blev det för tredje månaden i rad en ny toppnotering. Punktligheten ökade under januari till 94,3 procent, rapporterar Trafikverket.

Av de planerade persontågen ankom 85 708 av 90 867 tåg till sin slutstation i rätt tid – en punktlighet på 94,3 procent. Målet är 95 procent.

– Självklart gläds hela branschen, och förhoppningsvis även resenärerna, åt att siffrorna går åt rätt håll. För inte bara punktligheten är bättre än någonsin tidigare, även efterfrågan på tågresor fortsätter öka, vilket visar att järnvägen spelar en allt större roll i allt fler människors liv, säger Roberto Maiorana, chef för verksamhetsområde Trafik.

Vad förklarar då den förbättring som skett de senaste månaderna?

– Det är flera saker som samverkar. Vi har ett konstruktivt branschsamarbete som fokuserar på resultat, och dessutom genomförde vi flera insatser runt storstadsområden och på viktiga stråk förra året. Vi planerar också trafik och banarbeten med lite större marginaler tack vare nya konstruktionsregler. Till sist ska man i ärlighetens namn också säga att det ur ett järnvägsperspektiv gynnsamma vädret gjort att såväl personal som fordon och anläggning belastats mindre – det spelar också roll, säger Robert Maiorana

Statistiken över tågtrafikens punktlighet anger hur många tåg som har nått sin slutstation i rätt tid. Tågen anses vara i tid om de kommit fram inom fem minuter efter ankomsttiden enligt tidtabellen. I statistiken för persontågen ingår också de tåg som ställts in eller tillkommit senare än klockan 00:00 dagen innan avgång. Inställda tåg räknas i statistiken som försenade tåg.

  • Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar något just nu. Se datum för publicering ovan artikeln. Vid nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln publicerats.
  • Det medieetiska systemet
Läs mer