Tisdag 3 oktober 2023

Tågstrejken avblåst – nytt avtal på plats

Foto: Stefan Nilsson
Foto: Stefan Nilsson

Almega Tågföretagen och fackförbundet Seko har efter medling idag kommit överens om ett nytt kollektivavtal för spårtrafiken. Därmed avblåses Sekos strejkvarsel som skulle trätt i kraft idag måndag. Även fackförbunden ST, Sveriges Ingenjörer och SRAT accepterar medlarnas hemställan.

– Jag är glad över att vi till slut kunnat nå en lösning som är godtagbar för både arbetsgivare och medarbetare inom spårtrafiken, säger Pierre Sandberg, förbundsdirektör på Tågföretagen, i ett pressmeddelande.

En av huvudfrågorna i förhandlingarna och sedermera även i medlingen har varit sena schemaändringar, något som främst drabbar medarbetarna men inte heller är önskvärda för arbetsgivarna.

– Nu löser vi detta med en progressiv ersättningsmodell – där kompensationen till medarbetaren blir högre ju närmare arbetsdagen ändringen görs. Förutom att kompensera den enskilde medarbetaren, ökar incitamentet för tågoperatörerna att minimera förekomsten av sena schemaändringar, säger

Pierre Sandberg:

– Vår bransch har utmaningar som vi behöver lösa tillsammans med våra fackliga motparter. Därför är det bra att Seko tar sitt ansvar och blåser av en strejk som hade fått mycket stora konsekvenser för både individer och näringsliv. Nu har vi alla möjligheter att tillsammans fortsätta arbetet för en attraktiv och hållbar bransch.

  • Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar något just nu. Se datum för publicering ovan artikeln. Vid nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln publicerats.
  • Det medieetiska systemet
Senaste nyheterna
Tores gamla mack blir byggnadsminne Kläder för små och stora Dyr fjärrvärme i Falköping och Grästorp Ingen ersättning för skador nära skyddad skog Gör dig redo för höst och vinter! Gör sig redo med nya tomter Litterära herrgården väcktes ur glömskan Så tar sig ditt barn säkert till skolan själv Världsläget styr även modet Katja föreläser om självskadebeteende och ätstörningar